Stát nařizuje lidem a firmám měřit teplo. Neříká ale jak

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
25. 9. 2014 6:15
Indikátor tepla nemá na radiátoru asi pětina domácností. Za porušení povinnosti hrozí počínaje příštím rokem pokuta až 200 tisíc korun.
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Už jen tři měsíce mají bytové domy a kancelářské budovy na to, aby osadily svá ústřední topení měřiči spotřeby tepla. Počínaje lednem 2015 totiž končí dvouletá lhůta, kterou jim na přípravy dalo ministerstvo průmyslu a obchodu novelou zákona o hospodaření energií.

Problém je ale v tom, že resort doposud nevydal příslušné prováděcí předpisy, které by specifikovaly, jak má zařízení přesně vypadat a co všechno má umět. Někteří tak s instalací vyčkávají, jiní se obávají toho, že jejich přístroj nebude odpovídat legislativě.

I přes zpoždění legislativy hrozí majitelům bytů, bytových domů nebo kancelářských objektů od příštího roku za nedodržení povinnosti sankce až do výše 200 tisíc korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že příslušná vyhláška bude hotova do měsíce a že se vše stihne.

Úspora až čtvrtiny nákladů

Od instalace indikátorů spotřeby tepla si zákonodárci slibují úsporu tepelné energie a spravedlivější rozpočítávání nákladů za dodané teplo mezi vlastníky jednotlivých částí budov. Podle některých odborníků mohou domácnosti i firmy díky tomu, že budou mít představu o své spotřebě, snížit úspornějším chováním náklady na tepelnou energii až o čtvrtinu.

"Zákon o hospodaření energií zapracoval příslušné evropské předpisy a definuje také nutnost instalace přístrojů regulujících a registrujících dodávku tepelné energie na každý radiátor v domě. Lepší sledování spotřeby tepla a přesnější rozúčtování nákladů je i celoevropským trendem a logickou reakcí na rostoucí ceny energií," vysvětluje Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti Enbra, která se zabývá měřením spotřeby tepla.

"Spotřeba tepla a teplé vody se díky instalaci indikátorů sníží až o 25 procent," odhaduje. "Průměrná úspora v nákladech na vytápění může být více než 15 procent," sděluje své odhady také jednatel společnosti Techem Jiří Zerzaň.

"Po dvacetileté zkušenosti z praxe všechny ukazatele prokazují, že spotřeba celého domu po instalaci individuálních měřičů klesne o 10 procent, někde až o 20 procent," přidává se s odhadem i obchodní ředitel výrobce a prodejce měřicí techniky, společnosti Ista, Daniel Nový.

Instalace se nestihnou

Podle výrobců a prodejců indikátorů spotřeb jsou majitelé nemovitostí nyní v patové situaci. Vyhláška, která má stanovit přesná specifika měřicích zařízení totiž stále chybí. Řada domácností a firem měřáky pořídila s předstihem, zatím ale není jasné, zdali budou tato zařízení odpovídat vyhlášce. Zbylí vlastníci nemovitostí se rozhodli počkat a měřáky pro jistotu instalovat až po vydání vyhlášky.

"Bohužel příslušný prováděcí právní předpis dosud chybí. S trochou nadsázky jsme proto zatím v jakémsi právním vakuu," popisuje Vlach problémy majitelů nemovitostí i instalačních firem.

Právě prodejci měřáků se obávají, že se po vydání vyhlášky strhne vlna objednávek a oni je nebudou schopni včas vyřídit.

"Poptávka po indikátorech v posledních měsících výrazně vzrostla. Každý vlastník, který chce stihnout předepsaný termín montáže do konce roku 2014, má nejvyšší čas učinit objednávku," upozorňuje Daniel Novotný ze společnosti Ista.

"Předpokládáme, že vznikne skupina opozdilců, takže silná poptávka bude přetrvávat ještě do konce příštího roku," přidává se i Jiří Zerzaň z Techemu. Stát kritizuje za to, že majitele nemovitostí s dostatečným předstihem o povinnosti neinformoval a způsobil zmatky v legislativě. 

"Stát v tomto ohledu učinil, byť se to týká asi dvou třetin obyvatel této země, nesmírně málo, ba dokonce bych řekl, že díky své liknavosti a nejasnostem ve výkladech celou kampaň ovlivnil spíše negativně," myslí si Zerzaň.

Ministerstvo: Vyhláška bude do měsíce

Ministerstvo průmyslu a obchodu ale slibuje, že vyhláška bude hotova v nejbližších týdnech.

"Novela vyhlášky již byla ministerstvem průmyslu a obchodu zpracována, poslána do připomínkového řízení a nyní ve spolupráci se Státní energetickou inspekcí ministerstvo zpracovává konečné znění," ubezpečuje nový ředitel Státní energetické inspekce Pavel Gebauer.

"Celý proces nebude trvat více než jeden měsíc a účinnost se navrhuje v den vyhlášení ve sbírce zákonů. Nepředpokládáme tedy, že by zde nebyla pro nové povinnosti včas prováděcí legislativa," dodává.

Až statisícové pokuty

Těm, kteří nestihnou realizovat do konce letošního roku investici, která se pohybuje zhruba od 300 do 10 tisíc korun, hrozí vysoké sankce. Takových domácností nebude podle odhadů výrobců a prodejců indikátorů málo. Na základě jejich údajů nemá zatím indikátor spotřeby tepla instalovaný asi pětina bytů. Jak jsou na tom kancelářské objekty, pak nedokážou odhadnout.

"Mezi nimi je většina obecních a městských bytů. Zdá se, že některá města trochu zaspala. Třeba na rozdíl od většiny společenství vlastníků jednotek domu, kde si indikátory už v minulosti dobrovolně objednali kvůli úspoře energie a spravedlivějšímu rozúčtování," odhaduje Novotný.

Opozdilcům podle Státní energetické inspekce bude hrozit pokuta až do výše 200 tisíc korun.

Kontrola regulačních ventilů

Inspekce v současné době prověřuje, zda mají radiátory v bytech, bytových domech i kancelářských objektech regulační ventily. Tuto povinnost mají majitelé domů a bytů na základě zákona o hospodaření energií již od začátku letošního roku.

"Od začátku roku proběhlo v této oblasti 323 kontrol. V 83 případech bylo zahájeno správní řízení a v 72 případech bylo vydáno rozhodnutí o porušení zákona," říká šéf inspekce Gebauer.

"V budoucnu se inspekce na oblast kontroly zákona ještě více zaměří, protože v případě schválení novely bude mít v této oblasti mnoho nových kontrolních povinností," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy