Inflace už přesáhla dvě procenta, zdražily hlavně potraviny a benzin. Uspíší to konec intervencí?

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 10. 2. 2017 9:31
Spotřebitelské ceny v lednu rostly meziročně o 2,2 procenta, oproti listopadu o 0,8 procenta, oznámil Český statistický úřad. Ceny vzhůru táhly opět pohonné hmoty a potraviny. Ceny pohonných hmot meziročně vzrostly o 11,6 procenta. Z potravin rostla výrazně třeba cena vajec nebo másla. Konec intervencí se ale nepřiblížil – centrální banka na začátku měsíce zopakovala, že s "exitem" počítá v půlce roku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Inflace se druhý měsíc po sobě drží tam, kde ji chce mít Česká národní banka. Spotřebitelské ceny v lednu rostly meziročně o 2,2 procenta, oproti listopadu o 0,8 procenta, oznámil Český statistický úřad. Jde o vyšší růst, než jaký čekal trh i Česká národní banka. Ta ve své prognóze předpovídala plus 1,9 procenta.

"Vyšší inflace potvrzuje náš předpoklad, že ČNB zruší kurzový závazek již ve druhém čtvrtletí letošního roku. Vyšší inflace může přilákat příliv spekulativního kapitálu a donutit tak centrální banku k dalším intervencím," říká Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky. "Rostoucí inflační tlaky budou dle našeho názoru motivovat ČNB k dřívějšímu ukončení kurzového závazku, a to zkraje druhého čtvrtletí," dodává Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Centrální banka na začátku měsíce zopakovala, že s ukončením intervencí počítá nejpravděpodobněji v půlce roku. V lednu, kdy statistici vydali údaje o dvouprocentní prosincové inflaci, musela ČNB na obranu kurzového závazku vydat rekordní množství peněz. Podle odhadů analytiků to bylo zhruba 400 miliard korun.

V meziročním srovnání byla inflace podobně vysoko naposledy na konci roku 2012, když v prosinci toho roku klesla na 2,4 z předchozích 2,7 procenta.

Ceny vzhůru táhly opět pohonné hmoty a potraviny. Ceny pohonných hmot meziročně vzrostly o 11,6 procenta, oproti prosinci pak přidaly rovná tři procenta. Potraviny jako celek přidaly tři, respektive 1,6 procenta. Oproti lednu roku 2016 nejvíce zdražily například vejce (+19 %), máslo (+14,9 %) nebo sýry (+13,5 %). Oproti prosinci pak nejvýrazněji zdražily brambory, jejichž cena se během měsíce zvedla o 19 procent.

Bankovní rada České národní banky na začátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín pro ukončení intervencí vidí polovinu roku 2017. Ponechala také svůj tvrdý závazek, podle kterého "exit" může přijít až po konci prvního čtvrtletí letošního roku.

Podle nové prognózy ČNB předpokládá další růst inflace v letošním roce. “Podmínky pro plnění dvouprocentního inflačního cíle budou udržitelné, počínaje zhruba polovinou roku 2017,” uvedl guvernér Jiří Rusnok.

Už ve třetím čtvrtletí ČNB očekává růst spotřebitelských cen na úrovni 2,7 procenta. Začátkem roku 2018 by se inflace měla postupně shora vracet k dvouprocentnímu cíli.

"Inflace by se podle našeho odhadu měla držet po celý letošní rok nad dvouprocentním cílem ČNB. Naše modely letos ukazují na cenový růst v průměru o 2,2 procenta," dodává Zeisel.

Foto: Český statistický úřad
 

Právě se děje

Další zprávy