Potravinářská inspekce nařídila stáhnout z trhu fíky, obsahovaly zdraví nebezpečný aflatoxin

ČTK ČTK
16. 5. 2018 15:23
Nebezpečné aflatoxiny se nacházely ve fících z Řecku. Potravinářská inspekce nechala výrobek stáhnout a nyní s prodejcem i dovozcem zahájí řízení o pokutě
Fíky s toxickou látkou
Fíky s toxickou látkou | Foto: SZPI

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu fíky z Řecka, které do České republiky dovezla společnost IBK Trade. Odběratelům firma dodala 12 tun fíků, SZPI v nich našla nadlimitní množství aflatoxinů, které vznikají jako produkt metabolismu plísní, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři odebrali jako vzorek půlkilogramové balení s označením Fíky natural v prodejně Zdraví v přírody ve Zlíně. Stejnojmenná společnost byla na balení označená i jako výrobce. Fíky měly trvanlivost do konce letošního roku.

Fíky s toxickou látkou
Fíky s toxickou látkou | Foto: SZPI

"Velikost šarže balené v provozovně Zdraví z přírody je 420 kilogramů. SZPI nařídila stáhnout z trhu i další šarže výrobků, které pocházely z fíků z předmětného dvanáctitunového balení," uvedl Kopřiva.

Laboratorní rozbor potvrdil, že v odebraném vzorků se aflatoxiny nacházely v koncentraci 36,4 mikrogramu na kilogram ovoce, přičemž limit je deset mikrogramů. Ve vzorku byly ještě aflatoxiny skupiny B1 v koncentraci 32,9 mikrogramu na kilogram, limit je pouhých šest. Tyto toxiny mají nepříznivý vliv na lidské zdraví.

Inspekce zahájí s prodejcem i dovozcem fíků správní řízení o uložení pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy