Poštu vám nezrušíme, slíbil Chovanec zástupcům obcí

ČTK ČTK
3. 9. 2015 13:35
Pokud Česká pošta nenajde franšízového partnera pro některou pobočku, bude ji dál provozovat. Slibuje to ministr vnitra Milan Chovanec. "Není to o tom: pane starosto, vezměte si poštu, nebo ji zavřeme," reaguje na obavy Svazu měst a obcí. Představitelé samosprávy získají větší dohled nad projektem Pošta Partner díky tomu, že se o jejich zástupce rozšíří dozorčí rada státního podniku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Symon/Economia

Praha - Dozorčí rada České pošty se zhruba během jednoho měsíce rozšíří o zástupce asociace krajů, Svazu měst a obcí a jednoho zaměstnance. Má se tím zvýšit transparentnost podnikání státního podniku. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec. Nyní má dozorčí rada dvanáct členů, po rozšíření jich bude patnáct.

Představitelé samosprávy tak budou mít větší dohled nad projektem Pošta Partner, v rámci kterého má během deseti let pošta převést na partnery dvě třetiny ze svých 3200 poboček. Starostové některých obcí se obávají rušení poboček.

Pošta má letos v plánu převést 60 poboček na jiné subjekty. Dosud to letos bylo 25 pošt, z toho 19 provozují obce a šest další subjekty. Chovanec dodal, že v případě, že se partner pro poštu nenajde, bude pobočku dál provozovat Česká pošta. Celkový počet poštovních poboček se snížit nemůže, protože jej stanovuje nařízení vlády.

"Pokud se obecní úřad nerozhodne si poštovní pobočku převzít, tak pošta garantuje, že ji nezavře. Není to o tom: pane starosto, vezměte si poštu, nebo ji zavřeme. Takto ten projekt nemůže fungovat," uvedl Chovanec.

Rozšířením dozorčí rady pošta reaguje i na nedávnou kauzu s údajnou korupcí v podniku. V médiích se objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD údajně chtěl třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Úplatek měl pomoci spor řešit. Peníze údajně měly jít do pokladny sociálních demokratů a přímo k Chovancovi, což strana i ministr odmítají.

Na výzvu místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (STAN) poskytne vedení pošty poslední audit podniku od společnosti PricewarehouseCoopers, případně nechá vypracovat nový dílčí audit. "Bavili jsme se také o budoucnosti České pošty. Že pošta by měla být páteřní síť pro budoucí elektronizaci celé státní správy a povedeme o tom ještě další jednání," uvedl Gazdík.

Česká pošta má přes 31 000 zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Letos očekává zisk 50 milionů korun, ale jen v případě, že dostane od státu kompenzaci za univerzální službu. Ta by měla činit až 700 milionů korun a v dalších letech klesne na půl miliardy. Podnik provozuje přes 1000 ztrátových poboček.

 

Právě se děje

Další zprávy