Pošťákům ubude práce. Noviny začnou roznášet PNS a Mediaservis

ČTK ČTK, spi
Aktualizováno 4. 12. 2017 16:02
Česká pošta přestane od Nového roku roznášet předplacená periodika. Dohodla se na tom se společnostmi PNS a Mediaservis. Část brigádníků pošty přijde o místo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Největší tuzemský distributor tisku PNS převezme od ledna s firmou Mediaservis rozvážku předplacených novin od České pošty. Denně budou lidem do schránek doručovat v průměru 250 tisíc deníků. Řekl to předseda představenstva PNS Petr Novák. Pošta se s vydavateli nedohodla na zvýšení ceny za distribuci.

PNS, která zajišťuje distribuci tisku pro volný prodej, tedy do trafik a na další obchodní místa, bude mít na starosti rozvoz předplacených novin z tiskáren do zhruba 2 500 míst, kde si je budou přebírat doručovatelé Mediaservisu. Ti je pak roznesou do schránek.

"Prodaný náklad deníků klesá tempem sedm až osm procent ročně, což se projevilo i v poklesu našich výnosů z distribuce pro volný prodej. Rozšíření distribuce i pro předplatitele nám pomůže pokles nahradit," uvedl Novák.

Roznášku novin bude v Mediaservisu zajišťovat podle ředitele Jana Kloučka zhruba čtyři tisíce doručovatelů. Část firma využije ze stávajících šesti tisíc pracovníků, kteří zajišťují roznášku adresných a neadresných zásilek a zbytek právě aktivně nabírá. Nová služba si zároveň vyžádala přijetí přibližně 100 pracovníků, kteří budou v regionech doručování řídit.

Pošta chtěla více peněz

Česká pošta před pěti lety převzala roznášku předplaceného tisku právě od Mediaservisu, když se dohodla s jednotlivými vydavateli. Pro příští rok se s nimi ale neshodla na zvýšení ceny rozvážky.

"Pošta nenalezla shodu s vydavatelskými domy na změně smluvních podmínek v oblasti ranní distribuce tisku. K tomuto kroku se rozhodla přistoupit zejména s ohledem na finanční nerentabilitu této poskytované služby. Smluvní finanční odměna, kterou za poskytování služby Česká pošta dostávala, nebyla posledních pět let upravována," řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Část doručovatelů přijde o místo

Když pošta přebírala před lety  donášku novin a časopisů, nabrala kvůli tomu zhruba 2 500 nových lidí. Nyní někteří pošťáci o práci přijdou. "Využívali jsme na doručování tisku řádově tisíce brigádníků pracujících na dohodu o pracovní činnosti. Těmto brigádníkům většinou nabízíme alternativní pracovní pozici nebo přímo pracovní poměr. Jde například o pozice doručovatele zásilek, letáků a podobně. V ostatních případech bude s těmito brigádníky dohoda ukončena," řekl Aktuálně.cz Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty.

Hodinová mzda doručovatelů tisku narostla za posledních pět let o více než 50 procent a zároveň za stejnou dobu klesl objem distribuovaných novin o pětinu, což podle Vitíka významně snižuje efektivitu sítě.

Distribuce předplacených titulů se podle Nováka určitě nebude týkat časopisů, které mají odlišný model doručování do schránek.

PNS se v posledních letech snaží hledat cesty, jak pokles výnosů kvůli snižujícímu se nákladu prodávaných novin nahradit. Zkoušela například doručování balíků z internetových obchodů pod názvem Baliczech. Projekt ale nezapadl do jejího distribučního modelu, a tak jej ukončila. V letošním roce PNS a Mediaservis společně testovaly možnost podání a doručení dopisů a pohlednic v trafikách PNS.

 

Právě se děje

Další zprávy