Rušení pošt nehrozí. Stát je podpoří, ujišťuje Sobotka

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 2. 10. 2014 12:40
Podle premiéra nehodlá vláda poštu privatizovat, změna na akciovou společnost je proto zbytečná. Po letech by se měly pošťákům také zvednout mzdy.
Po letech by se měly pošťákům také zvednout mzdy.
Po letech by se měly pošťákům také zvednout mzdy. | Foto: ČTK

Praha - Stávající síť České pošty, která má asi 3250 poboček, musí být zachována. Shodli se na tom premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD). Stát podle nich nehodlá využít ani možnosti zbavit se asi tisícovky poboček, kterou připouští Český telekomunikační úřad.

Po letech by se měly zaměstnancům státního podniku také zvednout mzdy. Nárůst, na který je stát podle Chovance ochoten v rámci kolektivního vyjednávání se zaměstnanci České pošty přistoupit, je 3,5 procenta.

Pošta nadále státním podnikem

Premiér současně zdůraznil, že Česká pošta, alespoň za této vlády, zůstane ve státních rukou. "Budeme-li poštu vnímat jako garanta veřejných služeb, které by měly být zachovány po celém území České republiky, jako garanta dostupnosti služeb zejména ve venkovském prostoru, pak je podoba státního podniku vhodnou formou," řekl dnes novinářům.

A právě stát by měl podle Sobotky na udržení pobočkové sítě přispívat. „Chci připomenout, že v řadě zemí je to model, který se běžně používá,“ sdělil premiér. Ohradil se také proti tomu, že by šlo o státní dotaci.

„Jde o to, co si stát objedná. Ta takzvaná dotace je de facto platbou za objednávku plné pobočkové sítě,“ doplnil premiéra Chovanec.

Bez pomoci přijde konkurs

Česká pošta v současné době provozuje přes tři tisíce poboček, přičemž Český telekomunikační úřad jí povoluje uzavřít asi tisícovku z nich. I v takovém případě by si podle úřadu zachovala status poskytovatele univerzální poštovní služby. Touto cestou ale stát jít nechce.

Nesouhlas se státním příspěvkem vyjádřil v tomto týdnu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj by měla pošta namísto dotací přijít na nové způsoby, jak získat finanční prostředky.

„Jestliže na politické scéně padl konsensus, že by se v zásadě měla zachovat stávající pobočková síť, pak je potřeba také dosáhnout politického konsensu o tom, jak se síť poboček zaplatí,“ připomněl premiér Sobotka.

"Bez pomoci doženeme poštu k ekonomickému chaosu a státní podnik skončí v konkursu," varoval Chovanec.

Vyšší mzdy

Financování pošty by podle Sobotky rovněž mělo zahrnovat adekvátní ohodnocení poštovních doručovatelů a dalších zaměstnanců pošty. Ti byli v uplynulých pěti letech vystavováni silnému tlaku, aby nepožadovali zvýšení platů.

Ministr Chovanec si podle svých slov dokáže představit, že by se mzdy zaměstnancům pošty mohly zvednout o 3,5 procenta, stejně jako ostatním státním zaměstnancům.

„Aby mohli dostat zaměstnanci České pošty přidáno o 3,5 procenta, bude muset pošta najít asi 350 milionů korun,“ sdělil Chovanec s tím, že požadavek odborů pošty na růst mezd o sedm procent považuje za přemrštěný.

Právě mzdy jsou jednou z oblastí na které musí pošta najít finance sama. Podle Chovance státní podnik v současné době řeší, jakým způsobem bude nabízet finanční služby poté, až jí v roce 2017 skončí kontrakt s ČSOB.

"Je jasné, že bez nabídky finančních služeb, které poště ročně přináší 1,4 miliardy korun, by byla firma již teď ve ztrátě,"  uvedl Chovanec. V jednání jsou podle něj nyní dvě variatny. Buď se pošta stane sama bankou, nebo bude vypsán mezinárodní tendr na nového partnera.

Vedle finančních produktů bude pošta hledat i další možnosti podnikání. V červenci například oznámila, že se stane distributorem volně prodejných léků. Tento záměr ale zatím stopnul Státní úřad pro kontrolu léčiv.

Česká pošta loni vykázala zisk 305 milionů korun, výnosy pak klesly o půl miliardy na 19,5 miliardy korun. Ztráta z provozu nerentabilních poboček představovala 2,4 miliardy korun.

___

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Hlasujte pro nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Svůj hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy