Za doporučený balík připlatíte deset korun. Zdražili jsme, abychom mohli zlepšit služby, říká pošta

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 1. 2017 13:44
Důvodem zdražování je růst nákladů. Například poslání doporučeného balíku o hmotnosti jeden kilogram vyjde nově na 79 místo 69 korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha – Česká pošta od ledna zdražila posílání doporučených a cenných balíků o deset korun. Vedle základních služeb se zvýšily ceny i u cenných balíků nad deset kilogramů a Balíky do ruky. Důvodem je růst nákladů. Oznámil to Český telekomunikační úřad.

"Česká pošta musí mít nákladově orientované ceny a pokud chceme nadále zlepšovat své služby, museli jsme k úpravě cen přistoupit. I přesto patří naše služby k nejlevnějším na trhu," řekl mluvčí podniku Matyáš Vitík.

Například poslání doporučeného balíku o hmotnosti jeden kilogram v rámci České republiky vyjde nově na 79 místo 69 korun, cenný balík do dvou kilogramů stojí 110 proti loňským 100 korunám.

O jednu korunu zdražila pošta posílání hotovosti na účet prostřednictvím poštovní poukázky A. Cena dobírky se zvýšila z 12 na 14 korun a základní cena doplatného za nevyplacené či částečně vyplacené vnitrostátní poštovní zásilky z pěti na 15 korun.

Ke zvýšení cen o jednu až tři koruny došlo také u vnitrostátních obyčejných, doporučených i cenných psaní pro uživatele poštovních služeb se Zákaznickou kartou České pošty, uživatele výplatních strojů, při úhradě cen kreditem a pro zákazníky Hybridní pošty.

O 20 korun se pak zvýšily ceny za doručování obyčejných i cenných balíků do zahraničí.

Vnitrostátní ceny podnik zvedal naposled loni v květnu, kdy známka na dopis podražila o tři koruny na 16 korun.

Pošta v roce 2015 zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun. Výnosy vzrostly o téměř šest procent na 20,26 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy