Pošta dostane až půl miliardy ze státní kasy. Babiš souhlasí

ČTK ČTK
23. 4. 2015 14:37
České poště se po jednání ministrů financí a vnitra otevřely dveře k přímému financování základních služeb ze státního rozpočtu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: René Volfík/FOTOREPO

Praha - Stát by měl letos České poště poskytnout až půl miliardy korun na úhradu základních služeb, které si od podniku objednává. Dohodli se na tom dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a generálním ředitelem podniku Martinem Elkánem.

Peníze měla pošta podle zákona čerpat z kompenzačního fondu, který ale zřejmě zůstane nefunkční. Do fondu měli přispívat všichni poštovní operátoři podle svého podílu na trhu. Firmy, včetně pošty, se tomu ale brání. "Dohodli jsme se na tom, že pokud selže kompenzační fond, tak jak byl vytvořen, že stát letos České poště pomůže určitou zálohou nebo dotací. Pošta letos počítá se zhruba půlmiliardou z kompenzačního fondu," uvedl Chovanec.

Z jednání dál vzešla dohoda, že ministři hnutí ANO v pondělí na jednání vlády podpoří návrh novely poštovního zákona od ministerstva vnitra. Ta od příštího roku počítá s tím, že ztrátu z poskytování základních služeb bude hradit místo kompenzačního fondu státní rozpočet. Podle Babiše je ale třeba stanovit mechanismus, na jehož základě by stát peníze přiděloval. To by měla pomoci vyřešit pracovní skupina tvořená zástupci pošty a ministerstev vnitra a financí.

Babiš: Není jasné, kolik má pošta dostat peněz

"Podle mého názoru pošta nepotřebuje okamžitě finanční injekci. Má na účtu dvě miliardy korun a ziskové hospodaření za minulý rok," podotkl Babiš. Nelíbí se mu také, že by o přidělení prostředků pro poštu ze státního rozpočtu měl rozhodovat Český telekomunikační úřad. Podle něj také není jasné, kolik by pošta měla dostávat. Například za rok 2013 nárokuje téměř 1,8 miliardy korun a Český telekomunikační úřad jí uznal zhruba 750 milionů korun.

Podle Elkána by pošta v letošním roce na udržení ziskového hospodaření potřebovala od státu 250 milionů korun až půl miliardy korun. Dodal ale, že podnik se bude zároveň snažit hospodaření vylepšit zefektivněním provozu a novými aktivitami.

Pošta jako držitel poštovní licence zajišťuje pro stát provoz pošt a doručování i ve venkovských oblastech, kde je tato činnost ztrátová. Pošta provozuje přes 3200 poboček. Do deseti let ale plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě franšíz. Tím chce ušetřit několik set milionů korun ročně. Včera tento plán schválila vláda.

České poště klesl loni zisk před zdaněním o pětinu na 241 milionů korun. Tržby se snížily zhruba o půl miliardy na 19 miliard korun. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Pošta ke konci minulého roku zaměstnávala 31 742 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy