Pošta do deseti let propustí 1350 zaměstnanců, většinu poboček svěří partnerům

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2015 12:54
Plánované zaměstnanecké změny souvisí s převodem dvou třetin poboček pošty v rámci projektu Pošta Partner na jiné provozovatele, například obecní úřady nebo obchodníky. Pošta by tak měla ročně ušetřit několik set milionů korun. Podnik v současnosti provozuje více než tisícovku ztrátových poboček.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Převod dvou třetin svých poboček na partnery během deseti let se dotkne téměř 3400 zaměstnanců České pošty, což je více než desetina ze stávajících necelých 32 000 pracovníků. Z toho 1350 lidí dostane přímo výpověď. Vyplývá to z informací ministerstva vnitra na webu infoprovsechny.cz.

"Celkové číslo 3370 je stav, kterého se projekt dotkne. Neznamená to ale, že dojde k propuštění. Řada lidí najde uplatnění u smluvních partnerů, řada lidí najde jinou pozici na poště nebo přirozeně odejde do důchodu," řekl dnes mluvčí pošty Matyáš Vitík.

V rámci projektu Pošta Partner by mělo 2526 pošt z celkem 3200 stávajících poboček přejít pod jiné provozovatele, například obecní úřady nebo obchodníky. Podle dnešní Mladé fronty Dnes by u smluvních stran mělo najít uplatnění asi 15 procent z odcházejících zaměstnanců.

Projekt Pošta Partner má poště ušetřit ročně několik set milionů korun. Letos by na partnery mělo přejít zhruba 60 pošt. V obcích, kde pošta partnera nenajde, bude pobočky dál provozovat.

Podnik v současnosti provozuje více než 1000 ztrátových poboček. Loni hospodařila pošta se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu; letos počítá s 50 miliony Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy