Pošta chce za ztrátové služby víc peněz, než jí přiřkl ČTÚ

ČTK ČTK
17. 3. 2015 13:28
Pošta se odvolala proti snížení úhrady nákladů na základní služby. Český telekomunikační úřad její požadavek seškrtal o miliardu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: René Volfík/FOTOREPO

Praha - Česká pošta podala rozklad proti snížení částky na úhradu nákladů za poskytování základních služeb. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) její nárok zkrátil o miliardu korun na 753 milionů korun.

Pošta původně za rok 2013 požadovala 1,775 miliardy korun. Jde o dorovnání ztráty z poskytování základních služeb na celém území Česka, které pošta poskytuje na základě licence od státu. Patří mezi ně dodání poštovních zásilek do dvou kilogramů, dodání poštovních balíků do deseti kilogramů, dodání peněžité částky poštovním poukazem nebo dodání doporučených a cenných zásilek.

"Jde o zásadní rozhodnutí vzhledem ke skutečnosti, že v minulosti dosud nebyla výše čistých nákladů na poskytování univerzální služby v oblasti poštovních služeb v ČR nikdy stanovována. Česká pošta konzultovala důvody k podání rozkladu s nezávislým ověřovatelem, poradenskou společností EY, která je potvrdila," řekl ČTK mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Na úhradě čistých nákladů univerzální služby by se měli podle stávající právní úpravy podílet všichni poskytovatelé poštovních služeb podle svých tržních podílů. To znamená, že by Česká pošta z větší části kompenzaci financovala sama sobě. To má změnit připravovaná novela poštovního zákona, podle které by náklady na univerzální službu platil stát, a to i zpětně.

Česká pošta čeká za loňský rok zisk kolem 200 milionů korun při tržbách necelých 20 miliard Kč. Zisk v posledních letech klesá kvůli nižším výnosům z doručování. Pokud by letos podnik nedostal od státu kompenzaci za základní služby, skončil by zřejmě ve ztrátě.

 

Právě se děje

Další zprávy