Pošta chce vydělat na evidenci tržeb. Nabízí proto pomoc

ČTK ČTK
12. 6. 2015 16:38
Státní podnik by mohl například distribuovat technické vybavení či programy, které budou k evidenci nezbytné.
Česká pošta, ilustrační foto
Česká pošta, ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Česká pošta vypracuje v řádu týdnů návrh, jak by mohla přispět k zavádění elektronické evidence tržeb. Pomoct jí k tomu má její rozsáhlá pobočková síť.

Jak informovalo ministerstvo vnitra, celkem 3217 poboček by mohlo sloužit jako místa k distribuci zařízení, konkrétně hardwaru a softwaru potřebného k provádění evidence tržeb.

Stejně tak by pošta podle plánů ministerstva mohla zajišťovat informační podporu subjektům, kterých se zavádění elektronické evidence tržeb dotkne. "Jde přesně o ten druh projektu, ve kterém může Česká pošta zcela jasně uplatnit výhodu své široké pobočkové sítě. Navíc jde o další příklad, kdy Česká pošta aktivně hledá další možnosti, jak získat prostředky na provoz," uvedl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb na počátku června. Systém, od kterého si ministerstvo financí slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, by měl být spuštěn nejdříve v únoru 2016.

Zástupci podnikatelů ale zákon kritizují. Nelíbí se jim zejména, že z povinnosti evidovat tržby online bude vyňata řada profesí. Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová již dříve řekla, že by se elektronická evidence tržeb měla v prvních dvou etapách týkat zhruba 250 tisíc podnikatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy