Česká pošta zdražuje SIPO. Za inkaso a doklad na e-mail chce nově pět korun

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
6. 9. 2022 12:16
Česká pošta od října zpoplatní SIPO i klientům, kteří své platby platí bezhotovostně formou inkasa z bankovního účtu a doklad si nechávají zaslat e-mailem. Klientovi se v daný den platba automaticky strhne z účtu a pošta mu následně, rovněž automaticky, zašle e-mail s potvrzením - to vše nově za pět korun. Státní podnik vysvětluje úpravu ceníku zvyšováním nákladům.
Foto: Milan Bureš

"Prosíme, zkontrolujte si nastavení výše inkasního limitu pro službu SIPO u vaší banky a případně jej navyšte o 5 Kč tak, aby říjnové a následující platby proběhly bez komplikací. Případné navýšení inkasního limitu vám doporučujeme provést co nejdříve," uvedla Česká pošta ve sdělení zákazníkům, které má Aktuálně.cz k dispozici.

SIPO, tedy takzvané sdružené inkaso plateb obyvatelstva, umožňuje sloučit několik pravidelných inkasních příkazů od různých společností do jediné platby, která je automaticky stržena z účtu plátce. Nejčastěji jde o spojení nájemného, záloh na energie, koncesionářských poplatků či daní. Službu v Česku využívají asi tři miliony lidí.

V rámci služby byla doteď platba inkasem z bankovního účtu a následné zaslání elektronického dokladu zdarma. Pokud chce zákazník zaslat doklad v papírové podobě, vyjde ho to na 15 korun. Stejně stojí jednorázový příkaz k úhradě. Na pobočce pošty pak za vyřízení SIPO zaplatí 25 korun a u doručovatele 29 korun.

Mluvčí Matyáš Vitík pro Aktuálně.cz uvedl, že pošta reaguje konkrétně na rostoucí náklady na správu databáze a systémů, díky kterým je jedna platba rozesílána na více účtů. "Přistoupili jsme k nejnižší možné částce 5 korun, která pouze pokrývá zvýšené náklady," upřesnil Vitík.

Ve sdělení klientům pak pošta argumentuje tím, že se jedná o "zdánlivě jednoduchou službu, která ovšem skrývá propracovaný účetní systém a také tým odborníků, kteří vám jsou každý den připraveni pomoc s nastavením vašich plateb, nebo s řešením případných nestandardních situací."

 

Právě se děje

Další zprávy