Pošta chce doručovat léky, lékárníci projekt napadají

ČTK ČTK
10. 7. 2014 15:57
Česká lékárnická komora "Poštovní lékárnu" označila za hazard se zdravím obyvatel. Zástupci pošty považují reakci komory za nepochopení nebo obavu z možné konkurence.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta zvažuje, že by na venkovských pobočkách začala přijímat objednávky na volně dostupné léky a potravinové doplňky. Ve spolupráci s partnerem, firmou Euroclinicum, by potom léky doručovala.

Záměr, o kterém na začátku týdne informovaly Lidové noviny, napadla Česká lékárnická komora, která "Poštovní lékárnu" označila za hazard se zdravím obyvatel.

Pokud si v současnosti zákazník podle mluvčího pošty Iva Mravinace objedná volně dostupný lék nebo doplněk na internetu, pošta mu jej doručí. Novinkou tak je pouze možnost objednání léku na poště.

"Protože je celý projekt zaměřen na vesnice a odlehlá místa, kde lékárny nejsou, chceme nabídnout těm, kteří s internetem nemají dostatečné zkušenosti, možnost objednat léky přímo na poštovní pobočce. Protože jde zejména o naše starší spoluobčany, projekt má také silný sociální aspekt," uvedl Mravinac.

Pošta není lékárna

Podle České lékárnické asociace jsou léky zboží zvláštní povahy a je třeba s nimi tak i nakládat.

"Přestože Česká pošta zcela zjevně nedisponuje příslušnými prostory ani personálem k poskytování zdravotních služeb, snaží se klamavým způsobem vyvolat ve veřejnosti dojem, že tomu tak je a že bude provozovat skutečnou lékárnu. Tedy zdravotnické zařízení, které je podle právních předpisů místem poskytování zdravotní péče farmaceuty a farmaceutickými asistenty, vysokoškolsky a středoškolsky vzdělanými a atestovanými odborníky," uvedl prezident komory Lubomír Chudoba.

Zástupci pošty považují reakci komory za nepochopení nebo obavu z možné konkurence. "Pokud si někdo dnes na některém z již existujících internetových obchodů objedná volně prodejný lék anebo potravinový doplněk ze svého domova, odborného poradce nemá. Celý projekt připravuje s renomovaným zdravotnickým zařízením, které přineslo know-how a je v této oblasti odborným garantem," dodal Mravinac.

Záměr Poštovní lékárny navíc není definitivně schválený, protože nový generální ředitel Martin Elkán se rozhodl všechny projekty revidovat.

 

Právě se děje

Další zprávy