Poslední rekord v hypotékách. Sazby klesly na nové dno, teď už ale míří nahoru

Olga Skalková Olga Skalková
21. 12. 2016 0:01
Průměrná úroková sazba nových hypoték v Česku klesla na 1,77 procenta. Rekordní byl v listopadu také počet nových hypoték i jejich celkový objem. Další pokles sazeb čekat nelze. Na nový zákon, který platí od prosince, reagují banky zdražováním.
Vývoj průměrných úrokových sazeb
Vývoj průměrných úrokových sazeb | Foto: Fincentrum Hypoindex

Praha – Průměrná úroková sazba nových hypoték v Česku klesla na 1,77 procenta, což je dosud nejnižší hodnota v historii. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Rekordní minima se přepisovala prakticky celý letošní rok. Nové úrokové dno se v listopadu očekávalo – byl totiž posledním měsícem, než od začátku prosince začal platit nový zákon o úvěru pro spotřebitele. Ten klientům umožňuje snadnější předčasné splacení hypoték. Většina bank se proto ještě snažila zvýhodněnými sazbami hlavně na delší fixace nabrat co nejvíc klientů, které si mohou udržet delší dobu.

Další pokles sazeb čekat nelze. Už v polovině listopadu totiž Komerční banka jako první zvýšila úroky hypoték. Od prosince se k ní přidali další významní hráči na trhu – Hypoteční banka, Raiffeisenbank a UniCredit Bank, ale i menší Sberbank. Úroky zvedly v rozsahu od 0,2 až 0,7 procentního bodu podle délky fixace. Od ledna pak hypoteční úvěry o 0,4 bodu u všech fixací zvýší i Česká spořitelna a dá se očekávat, že zbytek trhu bude následovat.

Nabídkové sazby hypoték se tak postupně dostávají nad dvě procenta – což je úroveň, kde byly zhruba před rokem. Kromě reakce na nový zákon, který od prosince přináší volnější pravidla pro předčasné splacení hypotéky, reagují banky také na „zvyšující se ceny zdrojů“.

Rekordní byl v listopadu také počet nových hypoték (14 386 smluv) i jejich celkový objem (29,68 miliardy korun). Překonal tak dosud nejvyšší čísla z letošního června (12 324 smluv za celkem 23,78 miliardy).

„Myslíme si, že sazby v letošním roce našly své dno a vývoj posledních týdnů naznačuje změnu v kurzu a postupné zvyšování. To by však nemělo být razantní a skokové,“ myslí si například mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

„Už dnes je možné s relativní jistotou říct, že Hypoindex se v únoru – primárně kvůli novým pravidlům pro hypotéky – dostane na úroveň 2,1 procenta. Pokud se očekávaný růst inflace promítne do vyšší ceny zdrojů, může dojít k dodatečnému navýšení úrokových sazeb. To ale během jarních akcí můžou banky mírně korigovat. Na začátku druhého čtvrtletí proto očekáváme sazby v rozmezí 2,05 až 2,20 procenta,“ říká Markéta Dvořáčková, mluvčí Equa bank.

Vývoj sazeb v delším horizontu, než je první čtvrtletí, je však podle obou bank obtížné odhadovat.

-----------------------------------

Online porovnání: Vyberte si nejvýhodnější hypotéku pro vás!

 

Právě se děje

Další zprávy