Poslanci schválili rozpočet se schodkem 50 miliard korun. Návrhy stran byly mimo realitu, řekl Babiš

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 12. 2017 21:23
Pro státní rozpočet na příští rok hlasovalo 140 poslanců, podpořili ho poslanci bývalé vládní koalice, tedy ANO, ČSSD, KDU-ČSL, k nimž se přidali poslanci SPD a KSČM.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna v úterý schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má proti letošnímu klesnout o deset miliard korun na 50 miliard korun. Poslanci v závěrečném hlasování přidali mimo jiné 3,3 miliardy korun na sociální služby, miliardu korun na podporu agropotravinářského komplexu a 300 milionů na investice do mateřských a základních škol. Většinu ostatních návrhů na přesuny peněz zamítli.

Pro rozpočet hlasovalo 140 poslanců, podpořili ho poslanci bývalé vládní koalice, tedy ANO, ČSSD, KDU-ČSL, k nimž se přidali poslanci SPD a KSČM. Proti schválení rozpočtu byli poslanci ODS a TOP 09, Piráti se až na poslankyni Lenku Kozlovou zdrželi, zdržel se i klub STAN.

Rozpočet počítá s příjmy 1314,5 miliardy korun a výdaji 1364,5 miliardy korun. Nyní ho dostane k podpisu prezident republiky.

Babiš: Rezervy jsou téměř vyčerpány

Premiéra Andreje Babiše potěšilo schválení rozpočtu i to, že Sněmovna odmítla většinu pozměňovacích návrhů, podle něj nebyly realistické. Rezervy, odkud by bylo možné čerpat peníze na požadavky jednotlivých poslaneckých klubů, už jsou podle Babiše téměř vyčerpány.

"Návrhy jednotlivých stran nevnímají realitu," řekl Babiš novinářům a odmítl výtky, že ANO hlasovalo i proti návrhům na úpravu rozpočtu, které odpovídají programovému prohlášení jeho menšinové vlády.

"Ty pozměňovací návrhy neměly žádné krytí a nebyly seriózní. Všichni zdůvodňovali své návrhy, že zdroje jsou ve státním dluhu, ale ty tam nejsou," doplnil.

Babiš také řekl, že kabinet se bude muset vyrovnat s neplánovaným výpadkem příjmů kvůli tomu, že Ústavní soud zrušil spuštění třetí a čtvrté fáze elektronické evidence tržeb (EET) plánované na příští rok. Rozpočet podle něj kvůli tomu přijde o šest miliard korun.

Za odmítnutí návrhu na přidání 15 miliard korun do školství kritizovalo hnutí STAN představitele ANO . Šéf jeho poslanců Jan Farský přitom poukázal právě na programové prohlášení Babišovy vlády, ve kterém se mluví o zvýšení platů učitelů na 150 procent průměrné mzdy do roku 2021. "Je otázka, jak potom můžeme věřit programovému prohlášení vlády," řekl.

"Premiér Babiš i celé hnutí ANO si nikdy s konzistencí svých postojů nedělali starosti," uvedl k rozdílům v hlasování ve Sněmovně a prioritách programového prohlášení vlády předseda poslaneckého klub TOP 09 Miroslav Kalousek. Kritizoval také celý schválený rozpočet, deficit 50 miliard korun je podle něj v době konjunktury příliš vysoký.

 

Právě se děje

Další zprávy