Poslanci schválili rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 12. 2019 22:48
Sněmovna ve středu schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má činit stejně jako letos 40 miliard korun. Pro rozpočet hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Ostatní poslanci hlasovali proti. V dílčích hlasováních poslanci přidali peníze například na sociální služby nebo menším obcím na školy a byty. Sněmovna přesunula v rozpočtu kolem dvou miliard korun.
Foto: ČTK

Prošly všechny pozměňovací návrhy, které předložila KSČM, z jiných návrhů ostatních opozičních stran neuspěl žádný. Neuspěla například ODS s návrhy na úspory výdajů v celkovém objemu 46 miliard korun nebo Piráti s obdobným převodem v objemu 12,7 miliardy korun.

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Sněmovna přidala na návrh rozpočtového výboru 600 milionů menším obcím na výstavbu a opravy škol a bytů. Stejně tak poslanci na návrh rozpočtového výboru přidali 600 milionů korun na sociální služby. S oběma návrhy v rozpočtovém výboru přišli komunisté.

Na návrh předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika přesunula Sněmovna 300 milionů v kapitole ministerstva zemědělství na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům. Návrh má podle něj vytvořit prostor pro obce, aby mohly dostat dotace pro výkup akcií vodárenských společností, budou-li to potřebovat. Na návrh Zdeňka Ondráčka (KSČM) dostane policie navíc 120 milionů korun na munici k výcviku střelby a na neprůstřelné vesty. Jeho stranický kolega Miroslav Grebeníček prosadil převod 50 milionů na činnost Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Uspěl také sociální demokrat Roman Onderka s návrhem přidat obcím a městům 60 milionů korun na sociálně právní ochranu dětí. Naproti tomu jeho straničtí kolegové Václav Votava a Kateřina Valachová neuspěli s návrhem přesunout tři miliardy Kč ze státního dluhu na platy učitelů. Podle Votavy to mělo přidat tři procenta v nárůstu platů k vládou navrženému zvýšení o deset procent. Valachová argumentovala tím, že návrh neboří strukturu rozpočtu. Peníze z kapitoly státní dluh je podle ní možné použít bez ohrožení obsluhy státního dluhu.

 

Právě se děje

Další zprávy