Poslal lidi na dovolenou, pak firmu přesunul do Polska

ČTK ČTK
24. 8. 2013 17:50
Vraťte se za tři týdny, řekl Ital zaměstnancům a během pár hodin začal se stěhováním
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Řím - Fabrizio Pedroni počátkem srpna popřál svým zaměstnancům hezkou letní dovolenou a řekl jim, aby se vrátili do práce za tři týdny.

Ještě v noci však začal rozebírat vybavení své továrny na elektrické součástky v severní Itálii a stroje poslal do Polska.

Informace, že společnost Firem Srl sídlící ve městě Formigine blízko Modeny přesunula výrobu do východní Evropy, se dostala ke 40 zaměstnancům příliš pozdě, napsala informační agentura Bloomberg.

Až 13. srpna, tedy jedenáct dnů poté, co Pedroni svůj plán zahájil, skupina zaměstnanců zaznamenala podezřelé pohyby kolem továrny a podařilo se jim u bran závodu zabránit odjezdu posledních 20 nákladních vozů se stroji. Rozhodnutí společnosti Firem vyvolalo celonárodní diskuzi a další osud zaměstnanců je stále nejasný.

"Kdybych jim řekl dříve o plánu přesunout výrobu do zahraničí, obsadili by moji továrnu a zabavili všechny moje věci," řekl Pedroni v rozhovoru pro Bloomberg. "Pravda je, že chci, aby mé podnikání přežilo, a v Itálii nyní nejsou správné podmínky pro mé podnikání."

Případ zdůrazňuje, s jakými problémy se nyní firmy v Itálii potýkají. Italská ekonomika ve druhém čtvrtletí zůstala v recesi, přestože celá eurozóna se vrátila k růstu. V tabulce mezd a produktivity Světového ekonomického fóra Itálie obsadila 128. příčku, což je jedno místo za Burkinou Faso. Polsko skončilo na 39. pozici.

Pedroni dostal mnoho výhružných dopisů a obává se o svůj život i o život své rodiny. Rozhodnutí o přesunu výroby firmy, kterou založil jeho dědeček po druhé světové válce, však nehodlá změnit. A není sám. Italské firmy od výrobce aut Fiat po výrobce sporáků a ledniček Indesit přesouvají výrobu do zahraničí, aby snížily své náklady.

Tajný odchod "byl určitě diskutabilní a beznadějně poškodil jeho vztahy se zaměstnanci a veřejností, ale stejně jako mnoho podnikatelů před ním i on opouští loď jménem Itálie, protože to je jediný způsob, jak přežít," komentoval rozhodnutí Pedroniho profesor pro obchodní strategie milánské Univerzity Bocconi Alberto Carnevale Maffe. "V Itálii většina podniků jako Firem je ve ztrátě nejméně pět let."

Tržby Firem loni činily tři miliony eur (77 milionů Kč). Firma je však od roku 2008 ve ztrátě. "Nechci mít větší zisk, já jen chci začít být znovu ziskový," dodává Pedroni.

Aby ukázal dobrou vůli, přivedl do Polska pět zaměstnanců z Itálie, kteří mají jeho důvěru. Předtím je požádal, aby nikomu dalšímu o plánech neříkali. V Itálii bude mít Firem nadále své papírové sídlo a deset zaměstnanců.

"Nejsem první ani poslední"

Podle posledních dostupných údajů svazu drobných podnikatelů Cgia za deset let do konce roku 2011 přesunulo svoji výrobu do zahraničí zhruba 27 tisíc italských firem s ročními tržbami přes 2,5 milionu eur (64,1 milionu Kč). Podle Italského institutu zahraničního obchodu ICE pak v roce 2011 bylo v Polsku 737 firem kontrolovaných Italy, které měly více než 67 tisíc zaměstnanců.

Výrobu do zahraničí přesouvají i větší firmy, i když nejsou schopné tak rychlého přesunu jako Pedroni. Firma Indesit v červnu oznámila, že chce zrušit 1400 pracovních míst, což je asi třetina celkové pracovní síly, a přesunout výrobu do Polska a Turecka. Fiat zaměstnává v polském závodě v Tychy čtyři tisíce lidí.

Polsku se jako jediné zemi Evropské unie podařilo od roku 2009 vyhnout recesi. Podle odhadů místní centrální banky má ekonomika Polska letos stoupnout o 1,1 procenta. Naopak italská ekonomika by měla klesnout o 1,8 procenta.

"Mnoho mých kolegů mě volalo a řekli mi, že jsem se rozhodl správně a že jsem byl statečný," řekl Pedroni. "Nejsem první, který odchází, a nebudu poslední."

 

Právě se děje

Další zprávy