Poplatek za nepojištěná auta se zřejmě vrátí, změnu podpořili poslanci

ČTK ČTK
28. 4. 2017 12:35
Sněmovna dnes podpořila poslanecký návrh, který zavádí povinný poplatek pro motoristy, kteří nemají sjednáno povinné ručení. V minulosti již tento poplatek v zákoně byl, v roce 2014 ho ale Parlament zrušil.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Policie ČR

Praha - Do zákona o povinném ručení se možná vrátí povinný poplatek motoristů, kteří nemají toto pojištění sjednáno. Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila poslanecký návrh skupiny poslanců z různých klubů, která poplatek znovu zavádí. 

"Jde o návrh poslanců ve prospěch víc než 7,5 milionu motoristů," řekl spolupředkladatel Václav Votava (ČSSD). Příspěvek za nepojištěné vozidlo by se vypočítal jako součin počtu dní, kdy bylo bez pojištění, a příslušné sazby, kterou by podle druhu auta stanovilo vyhláškou ministerstvo financí. Dostávat ho má Česká kancelář pojistitelů. Kancelář spravuje garanční fond, ze kterého se vyplácejí náhrady škod způsobených nepojištěnými vozidly.

Kancelář po majitelích nepojištěných aut škodu vymáhá. V důvodové zprávě stojí, že dlouhodobě se takto podaří vybrat asi 30 procent výdajů z garančního fondu. Poslanci argumentují také tím, že na vyplácení těchto náhrad se nyní podílejí ti vlastníci a provozovatelé, kteří svou povinnost mít auto pojištěné plní. Kancelář by mohla v části případů vymáhat nejvýše třetinu škody, kterou z garančního fondu poškozenému uhradila, maximálně 300 000 korun. Podle Votavy to má zabránit tomu, aby někteří viníci museli splácet takové dluhy, které je na celý život zatíží.

Poslanci navrhují také zpřesnit povinnost mít pojištěné auto. Současný zákon uvádí, že vozidlo může na veřejných pozemních komunikacích provozovat pouze ten, kdo má sjednané pojištění. Navrhovatelé chtějí povinnost rozšířit tak, aby pojištění muselo mít každé auto v registru, s výjimkou aut zapsaných jako vyřazená, vyvezená, zaniklá nebo odcizená.

 

Právě se děje

Další zprávy