Pomazánkové máslo definitivně končí, potvrdil Soudní dvůr EU

Petr Kučera Petr Kučera
12. 5. 2015 10:30
České ministerstvo zemědělství se pokusilo obejít zákaz tím, že chtělo pomazánkové máslo registrovat jako zaručenou tradiční specialitu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Lucemburk, Praha – Česká republika definitivně neuspěla se snahou získat od Evropské unie „povolení“ pro název Pomazánkové máslo. Rozhodl o tom tribunál Evropské unie, když odmítl zápis tohoto výrobku na seznam zaručených tradičních specialit.

O tom, že tento český výrobek nesmí být nazýván máslem, rozhodl Soudní dvůr EU už v říjnu 2012. Jako máslo mohou být v Unii označeny jen ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. České Pomazánkové máslo přitom obsahovalo nejméně 31 procent tuku, a je tedy spíše pomazánkou.

České ministerstvo zemědělství pak zkusilo obejít zákaz tím, že chtělo pomazánkové máslo registrovat jako zaručenou tradiční specialitu. Už v červenci 2013 to Evropská komise zamítla, Česko se ale odvolalo k Tribunálu EU. Ten nyní definitivně potvrdil zamítavé stanovisko.

Tribunál uvedl, že unijní nařízení o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin neumožňuje členskému státu obcházet pravidla pro obchodní označení stanovená jednotným nařízením o společné organizaci trhů. Narušilo by to snahu EU o „sjednocení používání obchodních označení zemědělských produktů, a tedy cíl zachování hospodářské soutěže a ochrany spotřebitelů“.

Tradiční označení přestali výrobci v Česku používat v roce 2014, například Madeta jej v březnu přejmenovala na Jihočeské tradiční pomazánkové. Název Tradiční pomazánkové obsahuje i nová vyhláška ministerstva zemědělství.

Pomazánkové máslo vyrábělo v Česku pět společností - Madeta, Laksyma a mlékárny v Chocni, Želetavě a v Bystřici pod Hostýnem. Mělo více než třicetiletou tradici.

České republice se už dříve podařilo dostat na seznam zaručených tradičních specialit špekáčky, lovecký salám, spišské párky a liptovský salám, nyní se pokouší o zápis pražské šunky. Na seznam mohou být zapisovány potraviny z tradičních surovin a vyráběné tradičním způsobem.

"V případě ochranného režimu zaručené tradiční speciality EU se má posuzovat v prvé řadě to, zda výrobek vykazuje specifické chuťové a technologické vlastnosti a zda se vyskytuje na trhu minimálně po dobu 30 let. Přestože zazněly přesvědčivé argumenty dokládající, že Pomazánkové máslo obě tyto podmínky splňuje, Evropská komise se s nimi žádným způsobem nevypořádala a žádost smetla ze stolu s poukazem na nesoulad s požadavkem minimálně 80% podílu mléčného tuku," komentoval rozhodnutí europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), bývalý ministr spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy