Polský LOT koupí aerolinky Condor. Ty po sobě zanechala zkrachovalá britská cestovka

ČTK ČTK
24. 1. 2020 17:30
Polská letecká společnost LOT převezme německého dopravce Condor, který patřil zkrachovalé cestovní kanceláři Thomas Cook. Cenu transakce nezveřejnily, podle zdrojů agentury Reuters ale prodejní cena činí zhruba 300 milionů eur (7,5 miliardy Kč).
Embraer ERJ 175 polské společnosti LOT.
Embraer ERJ 175 polské společnosti LOT. | Foto: Marcin Jagodziński/Wikimedia Commons

Spojením vznikne přední letecká skupina v Evropě, která bude ročně přepravovat více než 20 milionů lidí. Condor má k dispozici flotilu více než 50 letadel a zaměstnává asi 4900 lidí. LOT provozuje zhruba 80 letadel a ředitel podniku Rafal Milczarski řekl, že by podnik mohl objednat kolem 30 letadel, a to jak od evropského výrobce Airbus, tak od americké společnosti Boeing.

Condor je v Německu konkurentem vlajkové letecké společnosti Lufthansa a společnosti TUI fly. Na rozdíl od společnosti Thomas Cook získal Condor v Německu pomoc ve formě překlenovacího úvěru 380 milionů eur (9,6 miliardy Kč). Požádal pak o soudní ochranu před investory, což vyžaduje, že firma není insolventní a lze ji stále zachránit.

Firmy uvedly, že investice společnosti PGL, majitele aerolinek LOT, zajistí úplné splacení úvěru. Převzetí by mělo být dokončeno do letošního dubna, až návrh schválí regulační úřady.

"Nákup zajišťuje společnosti Condor budoucnost, jejím zaměstnancům, zákazníkům a partnerům pak nabízí stabilitu a skvělou perspektivu," řekl Milczarski, který je zároveň předsedou správní rady PGL.

Condor bude nadále fungovat s nynějším řídícím týmem. Firma se ale snaží omezit náklady, proto se minulý týden dohodla s členy palubního personálu na snížení počtu zaměstnanců o 150 z nynějších 2400. Na propuštění dalších 170 zaměstnanců se Condor dohodl už dříve.

Německá součást britské cestovní kanceláře Thomas Cook podala loni v září návrh na insolvenční řízení, aby oddělila své značky a aktivity od zkrachovalé mateřské společnosti. Pobočkou britského podniku byla i česká cestovní kancelář Neckermann, která se snažila najít nového investora, ale nepodařilo se jí to. Na konci loňského roku proto ukončila činnost.

Video: Akce, která nemá obdoby, říká expert o "záchraně" turistů po krachu Thomase Cooka

Britové mají veliký problém, protože cestovní kancelář používala i svoje letadla, popisuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy