Polsko zavede euro nejdříve po roce 2020, říká vicepremiér

ČTK ČTK
10. 10. 2014 10:09
O přijetí eura rozhodnou Poláci podle úrovně hospodářství i finančního stavu eurozóny, prohlásila nová premiérka.
Polsko zavede euro nejdříve za šest let.
Polsko zavede euro nejdříve za šest let. | Foto: Thinkstock

Varšava - Polsko zavede euro nejdříve po roce 2020. Prohlásil to podle agentury Reuters polský vicepremiér a ministr hospodářství Janusz Piechociński.

Polská vláda dala opakovaně na vědomí, že do eurozóny vstoupit chce, časový harmonogram ale nikdy neuvedla. Zatím ho neupřesnila ani nová premiérka Ewa Kopaczová.

Datum padne nejdříve za pět let

"V eurozóně budeme nejdříve po roce 2020," řekl Piechociński. V minulosti někteří státní činitelé či představitelé centrální banky udávali jako možné termíny roky 2017 či 2018. Bývalý premiér Donald Tusk nicméně loni prohlásil, že datum nebude možné stanovit do roku 2019.



Kopaczová, jejíž kabinet získal na počátku října důvěru parlamentu, prohlásila, že rozhodující pro přijetí eura bude stav hospodářství a také větší stabilita a finanční zdraví eurozóny.

S eurem nespěchá ani Česko

Se zavedením jednotné evropské měny v nejbližší době nepočítá ani Česká republika.

Podle únorového vyjádření ministra financí Andreje Babiše není zavedení eura v Česku cílem současné vládní koalice. Miloš Zeman se domnívá, že Česko by mohlo přijmout euro nejdříve za dva roky, za realistický ale český prezident považuje horizont pěti let.

 

Právě se děje

Další zprávy