Polsko hlásí deflaci, v zemi se začínají hromadit potraviny

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 8. 2014 17:27
S poklesem cen se země setkala poprvé za dvaatřicet let. Aktuální ruské sankce mají přitom zlevňování ještě prohloubit. Deflace se může přelít i do Česka.
Zelenina. Ilustrační foto
Zelenina. Ilustrační foto | Foto: www.farmarsky-obchod.cz

Varšava - Polsko se poprvé od roku 1982 dostalo do deflace. Ceny zboží a služeb v červenci klesaly o 0,2 procenta, uvádí tamní statistický úřad. Ještě v červnu přitom rostly o 0,3 procenta.

Jak přitom upozorňují tamní ekonomové, vzhledem k aktuální politické situaci se Polsko k inflaci jen tak nevrátí. Válka sankcí totiž povede k dalšímu zlevňování. Dlouhodobý pokles cen se navíc může přelít i na český trh.

Začínají se hromadit přebytky potravin

Poté, co Rusko minulý týden zablokovalo dovoz ovoce, zeleniny, masa či mléčných výrobků ze zemí EU, začínají mít jeho obchodní partneři problém s neprodanými přebytky potravin.

Polsko je jedna ze zemí unie, které toto omezení zasáhne nejvíce. Zakázané produkty představují zhruba 78 procent polského vývozu potravin do Ruska, 11,3 procenta celkového vývozu do Ruska a 0,6 procenta celkového exportu v zemi.

"Začínáme se již potýkat s přebytky některého zboží, například třešní, červených paprik, celeru nebo zelí," tvrdí pro Aktuálně.cz ekonom Credit Agricole Bank Polska Krystian Jaworski. Neprodaných potravin podle něj přibude na podzim, až nastane doba sklizně jablek či hrušek.

Rostoucí nabídka přitom povede k dalšímu poklesu cen, protože se výrobci budou na přeplněných trzích snažit nalákat zákazníky právě na jejich zboží. Vzhledem k tomu, že se netrvanlivé potraviny mohou zkazit, bude snaha prodat ještě intenzivnější.

Jen mezi 30. červencem a 7. srpnem zlevnily papriky v tamních obchodech o 36 procent, zelí o osm procent, třešně o 16 procent a meruňky nebo ostružiny o 2 procenta. "Toto vše navíc zkomplikuje letošní vynikající úroda ovoce i zeleniny," dodává Jaworski. Ruské embargo podle něj celkovou inflaci v Polsku za tento rok srazí o 0,5 procentního bodu.

"Eskalující obchodní válka prodlouží deflaci v Polsku až do konce tohoto roku," předpokládá podle agentury Bloomberg ekonom Citigroup ve Varšavě Piotr Kalisz.

Neprodané potraviny zamíří i do Česka

Pokles cen se může projevit i na výkonu české ekonomiky. Podle expertů se totiž Polsko a další postižené státy budou snažit prodat přebytečné potraviny primárně u svých sousedů.

"První destinací, kde se snažíme přebytky prodat, je Polsko, následují okolní země v EU a až na třetím místě jsou pak další trhy," řekl Aktuálně.cz profesor Varšavské univerzity Andrzej Cieślik.

"V případě ČR by to znamenalo zostření konkurence a nebezpečí pro domácí producenty," dodává analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Zlevňování potravin by se podle něj na tuzemském trhu mohlo projevit již v srpnu.

 

Právě se děje

Další zprávy