Polská platforma chce dostat neziskovky do digisvěta. Od Googlu si na to půjčila lidi

Ekonomika Ekonomika - za podpory: logo google.org
23. 11. 2022 10:31
Polská platforma Tech To The Rescue, která vznikla v době pandemie, cílí na propojení technologického světa s neziskovým sektorem. Nevládním organizacím z různých zemí nabízí experty, kteří jim pomáhají v rozvoji. Teď se ale platforma, která loni získala grant od filantropické odnože technologického gigantu Google, soustředí hlavně na pomoc neziskovým organizacím na Ukrajině.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Technologičtí odborníci, které platforma Tech To The Rescue zajišťuje, nabízejí neziskovým organizacím pomoc s celou řadou projektů, hlavním cílem iniciativy, která se zrodila během koronavirové krize v roce 2020, je však zajistit, aby byly technologie běžně dostupné napříč celým neziskovým sektorem.

Polské platformě se podařilo získat podporu v rámci programu Google.org Fellows, díky kterému získala pomoc přímo od zaměstnanců Googlu. V loňském roce se totiž Tech To The Rescue stala jedním ze třinácti projektů, jež uspěly v grantové výzvě Google.org Impact Challenge pro region střední a východní Evropy.

Do výzvy, kterou filantropická odnož Googlu odstartovala loni v lednu, se mohly přihlásit všechny podniky, jejichž cílem je oživení ekonomiky s důrazem na větší sociální začlenění znevýhodněných skupin a překonání rozdílů v takzvaných digitálních dovednostech.

Google.org platformě poskytla celkem 15 zaměstnanců amerického technologického gigantu, kteří pak v Tech To Thef Rescue půl roku bezplatně působili. Zapojila se i do rozvoje její marketingové strategie. "Díky Google.org a programu Fellowship jsme letos mohli najít více než 100 neziskových organizací, kterým jsme poskytli technologické talenty pro bono," upřesnil spoluzakladatel organizace Tech To The Rescue Jacek Siadkowski.

Zaměřeno na Ukrajinu

Tým Google.org Fellows nabídl Polákům pomoc i s projektem zaměřeným na Ukrajinu. Když letos v únoru rozpoutalo Rusko v zemi válku, spustila platforma iniciativu zvanou #TechForUkraine (Technologie pro Ukrajinu), prostřednictvím které propojuje technologický byznys s neziskovými organizacemi na Ukrajině. To mimo jiné umožnilo sehnat tisícům ukrajinských uprchlíků dočasné ubytování.

Jen Carterová z organizace Google.org označila podporu pro Tech To The Rescue za součást závazku pomáhat Ukrajině s humanitární krizí, která v zemi vypukla v souvislosti s ruskou invazí.

Iniciativa #TechForUkraine navázala spolupráci s firmami jako Amazon Cloud Services, Orange nebo Allegro. Grant od filantropické odnože Googlu za půl milionu dolarů (v přepočtu asi 12,3 milionu korun) podle polské platformy pozitivně ovlivní život více než dvou milionů ukrajinských uprchlíků.

"Díky grantu a podpoře od Google.org Fellows jsme schopni pokračovat v globální expanzi," dodal Siadkowski a druhý spoluzakladatel platformy Daniel Di Giusto.

 

Právě se děje

Další zprávy