Zřícené stavby a průmyslové areály ožijí. Do českých brownfieldů potečou miliardy

Adam Váchal Adam Váchal
11. 7. 2017 19:30
Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytne obcím a krajům finanční injekci na proměnu bývalých průmyslových areálů a dalších takzvaných brownfieldů. Do roku 2023 rozdá celkem dvě miliardy korun. První peníze na rozvojové lokality poskytne v rámci pilotního programu ještě letos v červenci. Peníze zamíří především do hospodářsky postižených regionů. Soukromé firmy na ně nedosáhnou.
Malešický brownfield. Jedno z míst, kde se dá ještě v širším centru Prahy stavět.
Malešický brownfield. Jedno z míst, kde se dá ještě v širším centru Prahy stavět. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Česká města stále více prosazují výstavbu na brownfieldech, tedy na nevyužitých územích, na kterých v minulosti stály především průmyslové areály a kde dnes většinou zejí prázdnotou polozřícené stavby. Přestože například v Praze o tyto lokality probíhá v poslední době mezi developery velká tlačenice, ne všechny je možné proměnit v rezidenční či administrativní čtvrti. Přeměna některých lokalit se finančně nevyplácí.

"Velkou komplikací je častá kontaminace brownfieldu, která výrazně zvyšuje náklady," popsal jeden z problémů šéf developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Dekontaminace bývalých průmyslových areálů se běžně pohybuje v řádech desítek milionů korun. To může výrazně ovlivnit návratnost investice do takových pozemků. Podle nedávného průzkumu společností CEEC Research a KPMG mezi čtyřiceti tuzemskými developery výstavba na brownfieldech zdraží projekt v průměru o 17 procent, mimo jiné právě kvůli kontaminaci.

S problémem se přitom zdaleka nepotýkají pouze developerské společnosti, ale také například města a obce, které řadu brownfieldů vlastní. Do rozvoje nevyužitých území se proto rozhodlo vložit ministerstvo průmyslu a obchodu. To chce do roku 2023 poskytnout na přestavbu brownfieldů celkem dvě miliardy korun. Už letos by přitom na obnovu mohlo v rámci pilotního programu rozdat 100 milionů.

Program na obnovu brownfieldů bude ministerstvo směřovat především do hospodářsky postižených regionů. Podporovat plánuje především projekty, které budou mít výrazný pozitivní dopad na okolí a podpoří například vznik nových pracovních míst. Pilotní výzvu ministerstvo plánuje spustit ještě v červenci.

"Investovat se takto bude pouze do přestaveb, které jsou nebo budou ve vlastnictví obcí a krajů," popisuje David Hluštík z odboru komunikace ministerstva průmyslu a obchodu. Dodává, že program nebude určen pro soukromé podniky. Ty mohou žádat o peníze na obnovu průmyslových areálů v rámci jiných programů.

Jedním z aktuálních příkladů, kdy za výstavbou na brownfieldu stojí přímo kraj, je projekt Triangle City. Ten vzniká v průmyslové zóně u Žatce, kterou vlastní Ústecký kraj, ten také projekt financuje. Cílem je na místě vytvořit zázemí pro zaměstnance a firmy, a přilákat tak na místo nové pracovníky. Právě na podobné projekty by mohly mířit dotace od ministerstva průmyslu a obchodu. Konkrétní lokality však zatím nejsou známy.

Pro města a obce je přeměna brownfieldů často výhodnější než výstavba na zelené louce. A to především díky tomu, že nemusí investovat do rozvoje infrastruktury. Z tohoto důvodu plánuje například Praha v rámci tvorby nového Metropolitního plánu omezit výstavbu na okraji města a novou výstavbu směřovat právě na brownfieldy v širším centru.

Brownfield jako poslední šance na kus pražského centra

Na území Česka se v současnosti podle Národní databáze brownfieldů nachází přibližně 11 tisíc brownfieldů. Ty zabírají v součtu rozlohu zhruba 38 tisíc hektarů, což je více než trojnásobek rozlohy Plzně. Soukromí developeři se o tyto lokality zajímají především ve městech, největší poptávka po nich je v Praze. V hlavním městě jsou brownfieldy pro developery jednou z posledních možností, jak proniknout se svými projekty do širšího centra.

Podle Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) se v současnosti v širším centru metropole nachází přibližně 950 hektarů brownfieldů. V celé Praze je to téměř 1400 hektarů. V rámci přípravy nového Metropolitního plánu IPR vytipoval 15 velkých zanedbaných lokalit, jejichž proměna v nové městské čtvrtě by se pro město měla stát prioritou.

Mezi lokality patří mimo jiné pozemky v sousedství Masarykova nádraží, bývalé nákladové nádraží Smíchov, Rohanský ostrov či nákladové nádraží Žižkov. Všechny zmíněné brownfieldy jsou již v současné době obsazené developery. Na třech z nich plánuje stavět společnost Sekyra Group, konkrétně na Smíchově, Rohanském ostrově a na žižkovském nákladovém nádraží. Tam si vloni koupila část pozemků od britské Discovery Group také developerská společnost Central Group. Na místě má v úmyslu postavit novou rezidenční čtvrť.

Na Masarykově nádraží plánuje v nejbližší době začít budovat investiční skupina Penta pražský Central Business District. Penta mimoto vloni ohlásila akvizici dalšího významného brownfieldu v Praze, kterým je areál bývalého Nuselského pivovaru. Na místě chce vybudovat stovky bytů.

Po Praze mají developeři největší zájem o brownfieldy v Brně. Skupina CPI tam plánuje proměnit areál bývalé zbrojovky v novou čtvrť, rezidenční čtvrť chce v městské části Chrlice vybudovat také skupina Unimex Group Jiřího Šimáněho a Jaromíra Smejkala. V Černovicích bude stavět byty Imos development. Proměnou projde v neposlední řadě také areál bývalé továrny Ergon, kde má připravený bytový projekt developerská společnost Trikaya.

 

Právě se děje

Další zprávy