Pro zrušení stravenek je polovina restaurací. Vadí jim vysoké provize i zneužívání

ČTK ČTK
10. 8. 2016 16:30
Polovina restaurací, které v současnosti přijímají stravenky, by byla pro jejich plošné zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu. Kromě zneužívání stravenek restauratérům vadí vysoké provize, které si strhávají jejich vydavatelé.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Polovina restaurací, které v současnosti přijímají takzvané stravenky, by byla pro jejich plošné zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu. Vyplývá to z ankety, kterou mezi svými členy uskutečnila Asociace hotelů a restaurací.

Jednasedmdesát procent restaurací se pak neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by stravenky byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců.

"Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány," uvedl prezident asociace Václav Stárek.

Původně měly být stravenky formou podpory stravování zaměstnanců, primárně v provozech veřejného stravování. Skutečnost je však taková, že stravenky jsou běžně a ve velkém akceptovány maloobchodními prodejnami, nakupují se za ně potraviny pro domácnost, ale lze za ně pořídit i jiné zboží, někdy včetně alkoholu a cigaret, uvedla asociace.

Zhruba 60 procent restaurací by pak bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování.

Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která sdružuje vydavatele jídelních kuponů. Podle ní výsledky ankety mezi restauratéry neodpovídají předchozím studiím.

Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování. Ze stejného průzkumu také vyplynulo, že až 31 procent tržeb v době oběda tvoří v restauracích právě stravenky.

Kromě zneužívání stravenek restauratérům vadí vysoké provize, které si strhávají jejich vydavatelé. Provize se pohybuje na úrovni až šesti procent, a to za celou trženou částku, tedy včetně DPH. Následně je při jejich výplatě účtován restauracím administrativní (manipulační) poplatek a navíc podnikatel opět odvádí DPH z proplacené částky. Konečný náklad na stravenky tedy může podle Asociace hotelů a restaurací u restaurací činit až deset procent z celkové hodnoty stravenky.

Asociace hotelů a restaurací ČR je největší profesní asociace v hotelnictví a restauratérství a sdružuje zhruba 1100 restaurací včetně hotelových. Průzkumu týkajícího se využívání stravenek se zúčastnilo 200 jejích členů.

 

Právě se děje

Další zprávy