Polovina operátorů ignoruje občanský zákoník, zjistil dTest

ČTK ČTK
11. 9. 2014 17:28
Časopis prověřoval více než 60 mobilních operátorů, chyby ve smluvních podmínkách nelezl zejména u "virtuálů".
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Polovina tuzemských operátorů ve svých smluvních podmínkách ignoruje nový občanský zákoník. Odkazují na neplatnou právní úpravu nebo v podmínkách skrývají smluvní pokuty. Uvedla to spotřebitelská organizace dTest, která prověřovala smlouvy více než 60 operátorů. Nedostatky našel dTest hlavně u virtuálních operátorů.

"Když jsme v únoru prověřovali e-shopy, které byly plné nerelevantních odkazů, bylo to poměrně krátce po nabytí účinnosti nové legislativy a prodlení se dalo pochopit. Po osmi měsících lze ale tento stav těžko omlouvat. Obchodní podmínky a ceníky mění operátoři velmi rychle, ale jejich kvalita není valná," uvedl právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Chybný odkaz nemusí zákazníka přímo poškodit, ale při řešení problému se smlouvou nebo s reklamací mohou nastat zmatky. Nesprávné poučení zákazníka může být považováno i za klamavou obchodní praktiku a za tu může Český telekomunikační úřad udělit i několikamilionovou pokutu.

Druhá část průzkumu se zaměřila na smluvní pokuty. Ty by se podle Ústavního soudu neměly ukrývat v obchodních podmínkách, ale měly by být uvedeny přímo ve smlouvě samotné.

"Neměli jsme velká očekávání, protože o nálezu Ústavního soudu ví spíše jen odborná veřejnost. Český telekomunikační úřad ho ale ve své rozhodovací praxi k nelibosti operátorů aplikuje. Více než polovina operátorů by se svými pokutami nebyla u soudu úspěšná, protože o nich musí informovat transparentně v textu hlavní smlouvy," dodal Borovička.

V Česku je vedle tří klasických mobilních operátorů asi šest desítek virtuálních operátorů, kteří si pronajímají jejich infrastrukturu. Dohromady je na trhu přes 14 milionů aktivních SIM karet.

 

Právě se děje

Další zprávy