Polívkova farma má nového správce, předchozí protestuje

ČTK ČTK
20. 12. 2013 15:17
Všechny úkony původního správce jsou neplatné
Bolek Polívka
Bolek Polívka | Foto: ČTK

Brno - Konkurz bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku už sice řeší nový insolvenční správce David Gregor, odvolaná insolvenční správkyně Petra Hýsková ale hodlá podat proti rozsudku Vrchního soudu v Olomouci dovolání. Nemá však odkladný účinek a soud nařídil nové přezkumné jednání na 21. ledna, vyplývá z insolvenčního rejstříku.

Všechny úkony, které učinila Hýsková pod hlavičkou společnosti Edl a partneři a také její předchůdce Michal Edl, jsou neplatné.

Hýskovou soud odvolal z funkce správce proto, že byla společníkem Edla, který však měl oprávnění dělat insolvenčního správce pouze do konce roku 2009. Soudce Martin Hejda, který má případ na starosti a ustanovil Edla do funkce, však mimo jiné uvádí, že ještě v červenci 2013 Edl figuroval v seznamu insolvenčních správců ministerstva spravedlnosti.

Změna insolvenčního správce a nové přezkumné jednání znovu prodlouží vlekoucí se případ, který vznikl kvůli tomu, že herec Boleslav Polívka jako jednatel farmy nedokázal splácet faktury za stavební práce. Díky evropské dotaci nechal na farmě postavit wellness centrum a dostavět hotel. Pohledávky věřitelů přesahují 50 milionů korun.

Neúspěchem skončila první dražba, v níž získala farmu společnost Alkony-CZ, jenže nakonec požadovaných 15 milionů nezaplatila. Věřitelský výbor se dohodl, že dražbu zopakuje na přelomu ledna a února jako dražbu movitých a nemovitých věcí, aby se nový vlastník nemusel zabývat předchozím účetnictvím. K tomu je potřeba vypracovat nový znalecký posudek.

Farma je momentálně zavřená, aby se minimalizovaly náklady. Jeden z členů věřitelského výboru, Polívkův přítel Alexandr Seidl, vyzval soud, aby zařídil doložení účetnictví za dobu konkurzu. Nelíbí se mu účetnictví, které věřitelskému výboru předložila Hýsková. To ukazuje na ztrátu 1,3 milionu korun od 12. dubna do 26. listopadu.

Hýsková již na začátku listopadu podala také návrh na osobní bankrot herce Polívky kvůli ochraně věřitelů a kvůli tomu, že Polívka podle ní již v době konkurzu úmyslně snižoval hodnotu farmy. Soud vyzval Polívku, aby se vyjádřil k tvrzením, které Hýsková v návrhu na bankrot uvádí.

 

Právě se děje

Další zprávy