Policie nechala zavřít 30 rebelských hospod. Výmluva na "politická jednání" neprošla

ČTK ČTK
24. 1. 2021 19:11
Policie při sobotní akci iniciativy Chcípl PES zaznamenala po celém Česku více než 30 otevřených restaurací. Porušení vládních protiepidemických nařízení budou nyní řešit správní orgány. Ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí policisté kontrolovali také horské hotely nebo penziony. Policie o tom v neděli informovala na svém Twitteru.
Provozovatelé některých restaurací otevřeli na protest proti vládním nařízením.
Provozovatelé některých restaurací otevřeli na protest proti vládním nařízením. | Foto: ČTK

"Policisté včera (v sobotu) zkontrolovali ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí desítky ubytovacích zařízení v horských oblastech a zatímco u poskytovatelů těchto služeb nebyly zjištěny žádné problémy, u provozovatelů restaurací to bylo naopak," uvedla policie.

Provozovatelé restaurací otevřeli na protest proti vládním nařízením. Stoupenci iniciativy Chcípl PES ve svých podnicích nabízeli k podpisu petiční archy. V úterý oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Policisté v sobotu po poledni například nařídili zavřít restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce. Kontrola dorazila i do baru Tátův obývák v Rokytnici v Orlických horách, do pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku nebo pivního šenku Čtyři růže v Brně. "Všechna porušení byla oznámena správním orgánům k projednání," uvedla v neděli policie.

Některé podniky, které se původně chtěly protestu zúčastnit, nakonec vůbec neotevřely. Mezi nimi byla třeba jihlavská krčma U Piráta. Provozovatelka Anna Doležalová očekávala od organizátorů větší podporu v tom, jak postupovat a argumentovat například právě před policií, aby se nevystavovala postihu. Nechtěla také, aby sankce hrozily hostům.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Podle průzkumu společnosti Up Česká republika chybí možnost vyrazit s rodinou nebo přáteli do restaurace 66 procentům Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy