Policie zasahovala v sídle společnosti Xixoio. Hlavní představitele firmy zadržela

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 29. 11. 2022 16:52
Policie v úterý ráno zasahovala v sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze. Uvedly to Hospodářské noviny, podle jejichž informací jsou mezi zadrženými osobami zakladatel a majitel firmy Richard Watzke a ředitel společnosti Henry Ertner.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar (Národní centrála proti organizovanému zločinu) dnešního dne provádí úkony trestního řízení," uvedl v úterý mluvčí centrály Jaroslav Ibehej na dotaz Hospodářských novin, zda a proč policie zasahuje v prostorách libeňských kanceláří společnosti Xixoio.

Pozornost detektivů si podle zdrojů Hospodářských novin vysloužily některé finanční operace, při kterých odtekly z firmy na soukromé účty desítky milionů korun.

Xixoio nabízí investice do takzvaných digitálních tokenů. "Xixoio emituje digitální aktiva (tokeny) vázaná na reálná aktiva (firmy, nemovitosti, stroje atd.) a tyto tokeny zapisuje na blockchain. Můžete si to představit trochu jako digitální akcie firmy," píše společnost na svém webu.

Před rokem Česká národní banka varovala veřejnost před investicemi do tokenů a výslovně zmínila právě Xixoio. Z prezentace firmy mohli podle České národní banky lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání jsou bankou schválené nebo aspoň zčásti regulované.

 

Právě se děje

Další zprávy