Zaplaťte předem, vyzývaly e-shopy. Během pár dní obraly zákazníky o půl milionu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
14. 1. 2019 13:29
Desítky lidí se nechaly nachytat na podvodné e-shopy Hurá elektro a Prostě elektro. Podvodné obchody, které kupující připravily o téměř půl milionu korun, založil neznámý pachatel. Na policejním webu to uvedl mluvčí Bohumil Malášek. Policie zveřejnila i záběry z bezpečnostních kamer bankomatů, na kterých jsou lidé, kteří vybírají peníze z účtu e-shopů.
Foto: iStock

E-shopy nabízely za zajímavou cenu různé zboží, především elektroniku a elektrotechniku. "Zdánlivě standardní obchod ale měl podmínku v podobě platby za zboží předem. Právě této skutečnosti pachatel dokonale využil. Nechal si dopředu zaplatit za zboží a toto nedodal," uvedl mluvčí.

Recenze u podvodného e-shopu.
Recenze u podvodného e-shopu. | Foto: Zbozi.cz

Za sedm dní fungování portálu Hurá elektro vylákal uprostřed léta od 28 zájemců více než 200 000 korun. Skoro stejný počet zákazníků internetového obchodu Prostě elektro přišel v listopadu stejným způsobem během čtyř dnů fungování portálu skoro o 250 000 korun.

Policie v této souvislosti upozorňuje, že jediná možná forma úhrady zboží - platba předem, je na e-shopu přinejmenším hodně podezřelá a může být nebezpečná.

Kriminalistům z brněnského venkova se podařilo na základě získaných informací oba případy propojit. Navíc mají k dispozici záběry z bezpečnostních kamer pražských bankomatů. Na nich jsou lidé, kteří prostřednictvím platební karty vybírají peníze z účtu, na který zákazníci posílali platby za objednané zboží.

"Právě tyto osoby by mohly kriminalistům přinejmenším poskytnout důležité informace k dalšímu vyšetřování případu," uvedl mluvčí. Informace k jejich totožnosti policisté uvítají na tísňové lince 158.

 

Právě se děje

Další zprávy