Policie střílela před lounskou vagonkou, návštěvu správkyně doprovázely střety

Ekonomika ČTK Petr Lukáč Ekonomika, ČTK, Petr Lukáč
1. 7. 2019 10:34
Policie v pondělí ráno zasahovala u konfliktu, který vznikl před lounskou vagonkou Heavy Machinery. Zajišťujeme bezpečnost v okolí, uvedla mluvčí lounské policie Irena Pilařová. Firma je v konkurzu, insolvenční správkyně chtěla v pondělí pokračovat v areálu firmy v inventarizaci majetku. Tomu však zabránila skupina ozbrojená tyčemi. Policisté ukončili zásah po poledni, bezpečnost v okolí areálu budou dál hlídat. Obě strany shazují vinu za konflikt na tu druhou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Řešíme situaci v lounské firmě. Jedná se o složitý právní problém a my zjišťujeme, zda dochází k protiprávnímu jednání," uvedla Pilařová ráno. "Jelikož došlo ke konfliktní situaci, policie je na místě, aby zajistila bezpečnost," řekla Aktuálně.cz mluvčí.

Podle serveru Novinky.cz policie musela situaci zklidnit také varovným výstřelem ze samopalu. Zaměstnanci nesměli dovnitř firmy.

"Dnes přibližně ve 3:30 pronikly do areálu HMS asi tři desítky mužů, někteří vyzbrojeni tyčemi, kteří se prezentovali jako personál společnosti Legios Loco a vyvolali potyčku s ostrahou. Situaci musela řešit policie," uvedla insolvenční správkyně Petra Hýsková.

Českobudějovický soud poslal do konkurzu zkrachovalou lounskou vagonku Legios, nyní přejmenovanou na Heavy Machinery Services, minulý týden. Podle soudce Zdeňka Strnada sledovala firma během pětiletého pokusu o reorganizaci nepoctivý záměr, během kterého přišli věřitelé o další desítky milionů korun.

Společnost Heavy Machinery Services proti postupu insolvenční správkyně Hýskové protestovala. "Její nestandardní chování a nekompetentní pokyny paralyzovaly provoz lounského výrobního závodu, což je nejen v rozporu s jejím oprávněním, ale i s usnesením insolvenčního soudu," uvedla firma v tiskové zprávě.

"Za mimořádně problematické a neprofesionální považujeme zásahy samozvané 'ostrahy', která doprovázela insolvenční správkyni během šetření v areálu. Jednalo se o členy motorkářského gangu, kteří se chovali velice agresivně a dva zaměstnance společnosti dokonce zranili. Ti museli následně vyhledat lékařské ošetření," vysvětlila pondělní konflikt firma. Údajně mělo jít o členy motorkářského gangu. 

V konkurzu nad firmou přebírá faktickou vládu insolvenční správce. Většinou následuje prodej majetku, možný je i prodej firmy jako celku. Zájem o ní měl například známý zbrojař Jaroslav Strnad. Firma je v úpadku od února 2014, věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun.

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že podle soudce vedení firmy nespolupracuje ani se soudem, ani s insolvenční správkyní Petrou Hýskovou, neposkytlo součinnost ani znalci za účelem ocenění firmy a pravidelně porušuje i několik předběžných opatření uložených insolvenčním soudem. 

Soud také opakovaně upozorňuje na spolupráci se společností Legios Loco. Už v lednovém rozhodnutí o zamítnutí plánu na reorganizaci, které nakonec zvrátil až vrchní soud, soudce Strnad poukazoval na prapodivné transakce mezi zmiňovanou firmou a HMS. Firma odpustila Legios Loco faktury za desítky milionů korun bez toho, aby o tom kohokoliv informovala. 

HMS dnes nevykonává žádnou činnost a svůj areál i zaměstnance pronajímá firmě Legios Loco, svému jedinému zákazníkovi. Ta dnes vykonává prakticky identickou činnost jako původní firma. A vydělává desítky milionů ročně.

Dlouholetá právní bitva

Kauza se táhne od podzimu roku 2013. Už v jejích počátcích ji někteří věřitelé a mnozí lidé z oboru označovali za ukázku snahy o manipulaci s insolvenčním řízením.

Trpělivost začala soudu docházet už v roce 2018. Jak ale soudce Strnad zdůrazňuje, jeho fungování bylo prakticky celý rok paralyzováno. A to tím, že několik věřitelů podávalo v rozmezí pár měsíců opakované a často prý téměř identické námitky na údajnou podjatost nejen jeho, ale postupně i soudců a senátů Vrchního soudu v Praze a Nejvyššího soudu. 

Během Strnadem provedených výslechů navíc většina bývalého vedení potvrdila dřívější spekulace některých z věřitelů. Původní firma i nový Legios Loco podle nich mají stejného majitele, známého podnikatele Františka Savova. A to přesto, že oficiálně patří jedna britské a druhá kyperské schránce.

Savov to nicméně vždy odmítal a zpočátku v celém řízení vystupoval jako jeden z věřitelů. V současné době žije ve Spojeném království, kde se české úřady pokouší o jeho vydání. Podezřelý je z daňových úniků.

 

Právě se děje

Další zprávy