Určitě nic nedlužíte státu? Vylepšená aplikace kontroluje pokuty, daně i pojištění

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
14. 9. 2021 6:11
Desítky miliard korun dluží Češi státním úřadům na nezaplacených pokutách, poplatcích, daních či pojištění. Často o tom ani nevědí. Proto už loni vznikla aplikace s názvem Nedlužím státu, která lidem pomáhá pátrat po jejich závazcích. Nyní ji autoři rozšířili, takže nově umožňuje nejen dluh ověřit, ale přímo jej řešit, například zažádáním o splátkový kalendář.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Aplikaci Nedlužím státu představil loni tým IT expertů z Česko.Digital a Institutu prevence řešení předlužení. Lidé si díky ní mohou zjistit, zda nemají vůči státu nějaké závazky. Autoři tehdy ukázali, že vytvoření jednotného místa ke snadnému zjištění dluhů vůči státní správě není tak složité, jak zástupci úřadů dlouhodobě tvrdili. 

Připomněli zároveň, že myšlenka jednotného místa ke snadnému zjištění dluhů vůči státní správě byla už součástí akčního plánu ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení pro roky 2016 až 2020. Doposud ale nevzniklo.

Státní úřady přitom mají o dluzích informovat. Mnohdy to ovšem nedělají a lidé o svých závazcích nevědí.

Zjistit, zda jsem dlužník, nebo ne, je u finančního úřadu, na sociální správě, na zdravotní pojišťovně či celním úřadu velmi náročný a stresující úkol. Aplikace expertů pátrání ulehčila. Nyní navíc nabízí rozšířené služby.

"Aplikace nově uživatelům nabízí vše potřebné na jednom místě nejen k ověření, ale i řešení případných závazků. Žádost o odpuštění penále nebo splátkový kalendář, to jsou další kroky, které potřebujete, když zjistíte, že dluh vůči státu opravdu máte,“ vysvětluje Radek Hábl, šéf Institutu prevence a řešení předlužení a odborný garant projektu.

„Před rokem jsme sjednotili důležité informace, formuláře, návody a kontakty týkající se bezdlužností. To jsme teď doplnili o sekci s názvem Dlužím, co s tím,“ dodává Hábl. 

Vedle vylepšeného designu nově také přibyla funkce poloautomatického vyplňování údajů v předem připravených formulářích pro jednotlivé instituce.

„V nové verzi odpadá nutnost údaje vypisovat do každého zvlášť. V praxi stačí vyplnit jediný formulář a data se propíšou do všech ostatních, které si uživatel může poslat na e-mail,“ popisuje technické řešení Radek Sojka, dobrovolnický koordinátor projektu z komunity Česko.Digital.

Milostivé léto se blíží

Webová aplikace zaznamenala od svého spuštění přes 70 tisíc návštěv. Její autoři očekávají podobná čísla i nyní, a to zejména v nových sekcích, kde dlužníci najdou mimo jiné i doporučení na ověřené dluhové poradny. Web pomáhá ale nejenom fyzickým osobám, sociálním pracovníkům a dluhovým poradnám při mapování dluhů jejich klientů, nýbrž také podnikatelům, a to získáním potvrzení o bezdlužnosti.

Radek Hábl upozorňuje, že teď je ideální doba na to, udělat si pořádek v osobních financích. "Dlužníci, proti kterým vedou prostřednictvím soudních exekutorů stát či subjekty s většinovou účastí státu exekuce, budou moci od konce letošního října do konce ledna 2022 požádat o odpuštění příslušenství dluhu - tedy pokut, penále a dalších poplatků," říká odborník.

Jedná se o takzvané milostivé léto, které bylo schváleno v novele exekučního řádu. Podmínkou milostivého léta je uhrazení jistiny a pak nákladů na ukončení exekuce ve výši 750 korun. Žádat mohou lidé, kteří dluží zdravotním pojišťovnám, dopravním podnikům, obcím, ale také dodavatelům energií s účastí státu. Celkový dluh vůči všem těmto institucím činí podle kvalifikovaných odhadů zhruba 60 miliard korun.

Ke konci roku 2020 evidovala finanční správa podle údajů ministerstva financí 231 tisíc dlužníků, z toho 72 tisíc dluhů je vymáháno exekučně. Jistina činí pět miliard korun, příslušenství (tedy úroky, poplatky z prodlení) 3,5 miliardy korun. 

Celní správa ke stejnému datu evidovala 158 tisíc dlužníků, z toho 83 tisíc je vymáháno exekučně. Jistina činila 2,9 miliardy korun, příslušenství 1,2 miliardy korun. 

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala 156 tisíc exekucí v hodnotě 9,6 miliardy korun - z toho 7,8 miliardy činí jistina, 1,8 miliardy příslušenství.

Zdravotní pojišťovny evidují dluhy v celkové výši přes 32 miliard korun, z čehož polovinu tvoří dlužné pojistné a druhou polovinu penále. Náklady na exekuční vymáhání jsou nad rámec této částky. 

 

Právě se děje

Další zprávy