Pokuta za diskriminační tendr na úklid metra platí. Pražský dopravní podnik má zaplatit 700 tisíc

ČTK ČTK
19. 12. 2016 10:45
Antimonopolnímu úřadu vadily podmínky tendru na úklidovou firmu z roku 2008. Podle něj dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které už úklid ve stanicích metra zajišťovaly. Dopravní podnik má zaplatit 700 000 korun, původní sankce byla o sto tisíc korun vyšší. Rozhodnutí je pravomocné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu uložil Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) pokutu za chybně vypsaný tendr na úklid stanic metra v roce 2008. Má zaplatit 700 000 korun, původní sankce byla o sto tisíc korun vyšší. Případ se táhne už přes osm let. Aktuální rozhodnutí je pravomocné.

Antimonopolní úřad se případem opakovaně zabýval od roku 2008. Před tím, než pokutu definitivně uložil, předseda ÚOHS Petr Rafaj kauzu dvakrát vracel svým podřízeným k dopracování. Naposledy po nich chtěl, aby lépe zdůvodnili pokutu. Pak do případu ještě zasáhl Krajský soud v Brně, který původní pokutu zrušil. V novém rozhodnutí se ÚOHS musel vypořádat s výhradami soudu.

Antimonopolnímu úřadu vadily podmínky tendru na úklidovou firmu z roku 2008. Podle něj dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které už úklid ve stanicích metra zajišťovaly.

Dopravní podnik tak podle úřadu nestanovil podmínky tendru s ohledem na druh a složitost zakázky. Porušil tak zásadu zákazu diskriminace. O zakázku se mohly ucházet jen společnosti, které po tři roky zajišťovaly nepřetržitý úklid stanic metra. Jejich obrat za poslední tři roky také neměl klesnout pod 20 milionů korun. Dopravní podnik oproti tomu při správním řízení trval na tom, že úklid stanic metra je zcela specifickou a ojedinělou činností, která jen stěží nalezne srovnání s úklidem v jakýchkoli jiných prostorách.

Tendr vyhlásil dopravní podnik v roce 2008. Výběrové řízení ale zrušil, neboť komise vyřadila nabídky všech tří uchazečů. Podnik poté uzavřel smlouvu s jedním z uchazečů, sdružením dvou firem CDV služby a V-Trade.

 

Právě se děje

Další zprávy