Pokuta pro Templářské sklepy za zkažené víno z ciziny je oprávněná, potvrdil soud

ČTK ČTK
20. 12. 2016 14:15
Pokuta z roku 2011 se týká šumivých vín italského výrobce. Kontrola tehdy odhalila, že "prošla nežádoucími biologickými procesy a některá byla zkažena plísní".
Foto: NBV

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyměřila pokutu 45 000 korun Templářským sklepům Čejkovice oprávněně, potvrdil i Nejvyšší správní soud. Vyplývá to z jeho rozhodnutí. Výrobce vína se bránil proti sankci, kterou inspekce uložila po kontrole v roce 2011. Zjistila tehdy, že na trh mířilo 33 000 lahví zkažených a plesnivých vín.

Původní pokuta činila 35 000 korun, později ji inspekce v pokračujícím správním řízení zvýšila. Na trh společnost distribuovala šumivá vína italského výrobce. Kontrola tehdy odhalila, že "šumivá vína prošla nežádoucími biologickými procesy a některá byla zkažena plísní", uvádí se ve starším rozsudku Krajského soudu v Brně.

Templářské sklepy měly v minulosti více problémů s inspekcí. Největší souvisí s tím, že společnost zpracovala 1250 tun hroznů neznámého původu a vyrobené víno v milionu lahví poté dodala na trh jako původem moravské. Za toto provinění dostala několikamilionovou pokutu, sama se soudí s dodavatelem těchto hroznů. Také se musela vícekrát bránit insolvenčnímu návrhu, soud však řízení vždy zastavil.

Templářské sklepy Čejkovice ročně vyrobí zhruba šest milionů lahví vín včetně sektů. Patří k největším firmám v oboru. Vinařské družstvo bylo v Čejkovicích založeno v roce 1936. Družstvo si pronajalo v obci sklepy, které v krátké době zprovoznilo. Po znárodnění komunisty bylo obnoveno v roce 1992. Firma má asi 60 zaměstnanců a 110 hektarů vlastních vinic.

 

Právě se děje

Další zprávy