Pokud vláda na soud nezareaguje, budou firmy opatření plnit dobrovolně, věří Prouza

ČTK ČTK
23. 4. 2020 16:05
Rozhodnutí pražského městského soudu o zrušení čtyř opatření ministerstva zdravotnictví souvisejících s koronavirem ukázal, že kritika vládních kroků byla oprávněná. Vláda musí ještě dnes jasně říct, jak bude dále postupovat. Pro firmy, které nežádaly o státní pomoc, vzniká prostor pro žádost o náhrady škody, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
Prouza
Prouza | Foto: DVTV

Soud zrušil konkrétně opatření z 26. března a 17. dubna, která se týkají omezení maloobchodního prodeje, a opatření z 23. března a 15. dubna, jež omezují volný pohyb osob.

"Opakovaně jsme poukazovali na to, že vláda měla celou dobu postupovat podle krizového zákona a že úhybný manévr s opatřeními dle zákona o veřejném zdraví je nebezpečnou chybou," řekl Prouza. Vláda podle něj musí všechna opatření přijmout podle krizového zákona se zpětnou platností. Musí také bez odkladu říci, co se stane po 27. dubnu a 30. dubnu, kdy má skončit nouzový stav.

Pokud by s koncem nouzového stavu přestala dosavadní opatření platit, pak je podle Prouzy nutné, aby začala se zástupci podnikatelů jednat, jinak hrozí naprostý chaos, řekl.

Obchody jsou podle Prouzy připraveny mnoho opatření dodržovat i dobrovolně, ukázalo se podle něj, že jich řada dává smysl a přispěla k omezení šíření epidemie.

"Firmám, které ještě nežádaly o státní pomoc, vzniká prostor pro žádost o náhrady škody a je otázkou, co s firmami, které nějakou státní pomoc již obdržely," dodal Prouza.

Vláda má do 27. dubna čas, aby opatření omezující volný pohyb, maloobchod a služby přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření. Rozhodnutí soudu je pravomocné, ministerstvo si může podat kasační stížnost.

 

Právě se děje

Další zprávy