Pokud EU zakáže Huawei, Čína odvetou odřízne Nokii a Ericsson, píší média

ČTK ČTK
20. 7. 2020 18:07
Čína zvažuje odvetná opatření proti evropským výrobcům telekomunikačních zařízení Nokia a Ericsson v případě, že se Evropská unie připojí ke Spojeným státům a Británii a zakáže používání technologií čínské společnosti Huawei v telekomunikačních sítích páté generace. Informoval o tom v pondělí list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.
Prezentace Huawei na červnovém veletrhu elektroniky v Šanghaji.
Prezentace Huawei na červnovém veletrhu elektroniky v Šanghaji. | Foto: Reuters

Čínské ministerstvo obchodu podle zdrojů plánuje regulaci exportu, jež by Nokii a Ericssonu zabránila vyvážet do zahraničí produkty, které tyto firmy vyrábějí v Číně. Regulace by vstoupila v platnost v případě, že by EU vyloučila čínské dodavatele z budování sítí 5G.

Jim McGregor z poradenské společnosti APCO Worldwide nicméně upozornil, že podobný postup by se Číně mohl vymstít, protože by mohl vystrašit zahraniční technologické podniky a přimět je k přesunu výroby z Číny.

"Podniky jsou již nyní velmi nervózní z možných důsledků geopolitických sporů a přehodnocují umístění své výroby a své dodavatelské řetězce, aby zabezpečily kontinuitu svých podnikatelských aktivit," dodal. Nokia a Ericcson ve svých čínských závodech zaměstnávají tisíce lidí.

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a špionáže pro vládu v Pekingu, což Huawei odmítá. Washington firmu vyloučil z budování sítí 5G a ke stejnému postupu se snaží přimět také své spojence. Minulý týden oznámila zákaz používat technologie Huawei při stavbě sítí 5G také Británie. Čínské ministerstvo obchodu v reakci na postup britské vlády uvedlo, že Čína podnikne nezbytné kroky k ochraně práv čínských podniků.

Evropská unie zatím se zákazem technologií Huawei v sítích 5G nepřišla. Evropská komise začátkem letošního roku členským zemím pouze doporučila, že by k budování citlivých částí sítí 5G neměly pustit firmy považované za bezpečnostní riziko. Rozhodnutí však ponechala na jednotlivých zemích.

V české aukci je i Huawei

Česko chystá aukci kmitočtů pro sítě 5G, která by mohla začít v polovině roku. Mezi firmami, které by pro ně mohly dodat hardware i software, je také Huawei a další čínská společnost ZTE. Jejich technologie v roce 2018 označil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost za bezpečností riziko.

Senát koncem dubna vyzval vládu, aby svoji pozici k otázce zapojení čínských firem do zavádění sítí 5G v tuzemsku vyjasnila. Začátkem května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, jejímž cílem je vybudovat takové 5G sítě, které "chrání před neautorizovaným přístupem" a "zajistí občanům soukromí".

 

Právě se děje

Další zprávy