Pokladní v supermarketu kradly, mají ale dostat odškodnění. Firma je natáčela bez souhlasu

ČTK ČTK
9. 1. 2018 15:28
Podle verdiktu Evropského soudu pro lidská práva by měla španělská vláda zaplatit každé z pětice pokladních 4000 eur za morální újmu a uhradit soudní výlohy a náklady.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že Španělsko musí zaplatit odškodnění pětici pokladních z řetězce supermarketů, které kradly na pracovišti.

Při okrádání zaměstnavatele je totiž natočila skrytá kamera a podle soudu tak bylo porušeno právo žen na soukromí. Informoval o tom dnes štrasburský soud na svých internetových stránkách. Rozsudek není pravomocný a Madrid se proti němu může ve tříměsíční lhůtě odvolat.

Podle verdiktu by měla španělská vláda zaplatit pětici pokladních z Barcelony každé 4000 eur (asi 104 000 korun) za morální újmu a uhradit soudní výlohy a náklady, které činí kolem 550 eur (14 000 korun). Za ženy podal společnou žalobu barcelonský advokát José González Espada.

Případ se stal v roce 2009, kdy rodinný řetězec supermarketů M.S.A. informoval své zaměstnance, že eviduje pravidelné měsíčně ztráty zřejmě v důsledku krádeží. Kvůli tomu rozmístil u vchodů a východů svých prodejen kamery, o nichž zaměstnance informoval. Zároveň ale nainstaloval skryté kamery, o nichž prodavačkám neřekl.

Právě skryté kamery asi 14 dní po jejich nainstalování odhalily, že pokladní kradou či napomáhají ke krádežím zboží svým spolupracovníkům či známým. Na videozáznamech bylo podle deníku ABC například vidět, jak pokladní zboží v košíku projedou čtečkou, ale pak položku anulují.

Pokladní byly posléze ze supermarketů propuštěny a výpovědi napadly nejprve u španělských soudů, které uznaly nahrávky jako důkaz pro výpověď z práce. Podle verdiktu štrasburského soudu zaměstnavatel porušil španělský zákon na ochranu osobních údajů, podle něhož musejí být zaměstnanci předem informováni o umístnění kamer na pracovišti.

Výpovědi pěticím žen ale štrasburský soud uznal jako spravedlivé, neboť videonahrávky nebyly jediným důkazním materiálem pro španělské soudy k potvrzení legálnosti výpovědí.

 

Právě se děje

Další zprávy