Pokladní v obchodech by si měli vydělat alespoň 18 tisíc, požadují odbory

ČTK ČTK
13. 9. 2016 17:42
Minimální mzda pracovníků v maloobchodě by se podle odborů měla zvýšit z nynějších 12 100 na 18 150 korun. Takový je alespoň cíl pro jednání o kolektivní smlouvě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Praha - Odboráři v maloobchodu žádají, aby se minimální mzda pokladních zvýšila z nynějších 12 100 korun měsíčně na 18 150 korun. V rámci jednání o kolektivní smlouvě vyššího stupně požaduje Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) nejméně 1,5násobek nejnižší zaručené mzdy stanovené nařízením vlády pro jednotlivé pracovní pozice v obchodě.

Například řezníci či skladníci by si podle návrhu místo současných 10 900 korun vydělali minimálně 16 350 korun. Podle návrhu OSPO by se měly v řádu desítek procent zvýšit rovněž příplatky za práci přesčas, ve svátek či v noci. Odměna za pracovní pohotovost by měla stoupnout z dosavadních deseti procent průměrného výdělku na 20 procent.

"Jsme přesvědčeni, že vzhledem k velmi dobré ekonomické situaci řetězců se s naším sociálním partnerem, jímž je Svaz obchodu a cestovního ruchu, dohodneme," uvedla předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Na základě uzavřené kolektivní smlouvy vyššího stupně se poté budou dojednávat konkrétní podmínky v jednotlivých řetězcích, které ovšem nesmějí být pro zaměstnance horší, než stanoví tato smlouva.

Průměrná mzda na pozici pokladní v Česku se podle dřívějších údajů odborů pohybuje mezi 13 000 až 14 000 korunami hrubého měsíčně při plném pracovním úvazku.

 

Právě se děje

Další zprávy