Pojišťovny vybraly za půl roku na pojistném 66 miliard korun. Meziročně si polepšily o 4,5 procenta

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2018 16:23
Životní pojištění mírně rostlo o 0,9 procenta, neživotní pojištění stouplo o 6,3 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Český pojistný trh letos dále zrychlil růst. Pojišťovny vybraly v prvním pololetí na pojistném 65,8 miliardy Kč, což je meziročně o 4,5 procenta více. Životní pojištění stouplo o 0,9 procenta, neživotní pojištění o 6,3 procenta. Dnes to sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 3,8 procenta na 122,9 miliardy Kč.

"Pokles v životním pojištění dále pokračuje u produktů s jednorázově placeným pojistným, konkrétně o 12 procent, což je ale proti poklesu o 27 procent za první čtvrtletí 2018 zmírnění tempa dalšího oslabování zájmu o tento typ produktů," uvedl hlavní analytik asociace Petr Jedlička. U produktů s běžně placeným pojistným činí aktuální růst o 1,3 procenta.

Negativní zprávu pro životní pojištění představuje podle něj skutečnost, že celkový počet smluv životního pojištění stále klesá. Proti konci druhého čtvrtletí 2017 klesl počet aktivních pojistných smluv životního pojištění o 1,9 procenta, což je o 103.000 pojistných smluv životního pojištění méně.

Nicméně pro vývoj životního pojištění je významné, že v prvním pololetí bylo uzavřeno o 6,1 procenta více nových smluv životního pojištění než ve stejném období loni.

Neživotní pojištění naopak zaznamenalo robustní růst. Pojistné z povinného ručení se zvýšilo o 6,1 procenta, nicméně celkový růst pouze částečně převyšuje nárůst počtu smluv povinného ručení (o 4,8 procenta). Havarijní pojištění si udržuje vysoké tempo růstu o 9,3 procenta, což je dané rostoucím počtem havarijně pojištěných vozidel (o 9,1 procenta).

Podnikatelská pojištění za první pololetí dosáhla růstu o 4,1 procenta. Retailové majetkové a odpovědnostní pojištění posílilo o 5,5 procenta na 5,9 miliardy korun.

Největší pojišťovny na trhu:

Předepsané pojistné za 1. pololetí Podíl na trhu
Česká pojišťovna 14,1 miliardy korun 21,5 %
Kooperativa 13,1 miliardy korun 19,9 %
Allianz 6,6 miliardy korun 10 %
ČSOB Pojišťovna 5 miliard korun 7,6 %
Generali 4,7 miliardy korun 7,1 %
Česká podnikatelská pojišťovna 4,5 miliardy korun 6,8 %
Pojišťovna ČS 3,5 miliardy korun 5,3 %
UNIQA 3,5 miliardy korun 5,3 %
NN 1,9 miliardy korun 2,9 %
Metlife 1,3 miliardy korun 1,9 %

"Díky stále vysokému zájmu o hypotéky se ve druhém kvartále dařilo pojištění majetku. Za růstem podílu havarijního pojištění stála rostoucí obliba operativního leasingu. Automobil na operativní leasing totiž nelze bez havarijního pojištění pořídit," řekl analytik Chytrého Honzy Karel Kotoun.

Pokles zájmu o životní pojištění způsobil podle něj propad zájmu o životní pojištění s investiční složkou a také kauzami, které se kolem tohoto produktu v poslední době vyrojily. Růst objemu pojistného na cestovním pojištění přisoudil zvýšenému zájmu mladších klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy