Pojišťovny vybraly letos na pojistném 34 miliard korun. Polepšily si meziročně o více než 4 procenta

ČTK ČTK
30. 4. 2018 14:21
Zatímco životní pojištění narůstá poměrně pomalu o 0,7 procenta, neživotní pojištění potvrzuje velmi robustní růstové tempo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Český pojistný trh letos zrychlil růst. Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 33,6 miliardy korun, což je meziročně o 4,3 procenta více. Životní pojištění začalo mírně růst, neživotní pojištění vzrostlo o 6,1 procenta.

Dnes to sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 3,8 procenta na 122,9 miliardy korun.

Životní pojištění po předchozích poklesech narůstá, za první čtvrtletí se předepsané pojistné zvýšilo o 0,7 procenta na 11 miliard korun. To je zvýšení dynamiky růstu, který za celý rok 2017 činil 0,1 procenta.

"Pokles v životním pojištění se dále prohlubuje pouze u pojistek s jednorázově placeným pojistným. To se meziročně snížilo o 27 procent, což představuje další oslabení zájmu o tento typ produktů," uvedl analytik asociace Jaroslav Urban. Naopak produkty s běžně placeným pojistným posílily o 1,5 procenta.

Celkový vývoj pojistného trhu souvisí především s pozitivním vývojem ekonomiky, řekl produktový ředitel společnosti Partners Martin Švec. Růst životního pojištění je dán výrazným nárůstem průměrné mzdy a letos by měl pokračovat jak růst vybraného pojistného, tak by se měl zvyšovat počet nových smluv.

Navíc podle něj pokračuje produktová generační obměna, kdy začínají převládat smlouvy rizikového životního pojištění a průměrné pojistné u nich postupně narůstá.

Negativní pro životní pojištění je stále skutečnost, že celkový počet smluv životního pojištění dále klesá. Proti konci března 2017 klesl počet pojistných smluv životního pojištění o 99 000, tedy 1,8 procenta. Tento trend se ale začal v prvním čtvrtletí letošního roku obracet. Meziročně bylo uzavřeno o 6,9 procenta více běžně placených smluv životního pojištění, upozornil Urban.

Největší pojišťovny na trhu:

Pojišťovna Předepsané pojistné za 1. čtvrtletí Podíl na trhu
Česká pojišťovna 7,1 miliardy korun 21,2 %
Kooperativa 7,0 miliard korun 20,9 %
Allianz 3,4 miliardy korun 10 %
Generali 2,5 miliardy korun 7,3 %
ČSOB Pojišťovna 2,5 miliardy korun 7,3 %
Česká podnikatelská pojišťovna 2,2 miliardy korun 6,5 %
Pojišťovna ČS 1,7 miliardy korun 5,2 %
UNIQA 1,7 miliardy korun 5 %
NN 1 miliarda korun 2,8 %
Metlife 0,6 miliardy korun 1,8 %

Zdroj: ČAP

Neživotní pojištění potvrzuje velmi robustní růstové tempo. U povinného ručení aktuální zrychlení růstu na 5,3 procenta představuje pouze částečný posun, zvláště když stále výrazně nepřevyšuje nárůst počtu smluv povinného ručení (o 3,6 procenta).

Havarijní pojištění vzrostlo o 8,4 procenta, což je stále dané rostoucím počtem havarijně pojištěných vozidel. Podnikatelská pojištění dosáhla růstu o 5,4 procenta. Tento stabilní vývoj souvisí s pokračujícím příznivým ekonomickým vývojem. Skupina produktů zahrnující majetkové a odpovědnostní pojištění posílila o pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy