Pojišťovny uspěly i v Senátu, nebudou muset plnit nad limity v případě krachu cestovních kanceláří

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 22. 10. 2015 13:52
Jen pár týdnů poté, co nový zákon schválili poslanci, dokázali zástupci pojišťoven a cestovních kanceláří přesvědčit ministerstvo pro místní rozvoj o svých argumentech. Změnu nyní posvětili i senátoři. V mezičase už začaly pojišťovny cestovním kancelářím rozesílat výpovědi smluv o pojištění proti krachu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Zákon o podnikání v cestovním ruchu, který teprve v půlce září schválili poslanci, se zřejmě ještě změní a pojišťovny tak nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při výplatě odškodnění klientů cestovních kanceláří.

Senát tuto dohodu pojišťoven a cestovek s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) zapracoval do novely o cestovním ruchu. Změnu bude muset ještě potvrdit Sněmovna a v případě jejího souhlasu také prezident.

Bez uvedené úpravy hrozilo, že by pojišťovny podle původní novely měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře bez ohledu na limit pojištění. Pojišťovny by ovšem za této podmínky nemohly v pojištění pokračovat, nezískaly by totiž zajištění.

Proto už začaly cestovním kancelářím rozesílat výpovědi smluv o pojištění proti krachu. Cestovní kanceláře by zase bez povinného pojištění nesměly prodávat zájezdy.

Pojišťovny by podle úpravy měly s cestovními kancelářemi sjednat limit pojistného plnění ve výši minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů nebo v případě, že tyto tržby mají být nižší než tržby v předchozím roce, minimálně 30 procent těchto tržeb v předchozím roce.

Cestovní kanceláře by byly povinny udržovat v průběhu trvání pojištění limit pojistného plnění v takové výši, aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky jejich zákazníků.

Pro původní znění bylo jen minimum senátorů

Proti změně v souladu s původním odmítavým stanoviskem ministerstva vystupovaly mimo jiné senátorky Eliška Wagnerová a Jitka Seitlová (obě za SZ). Pro přijetí beze změn ale hlasovalo jen osm ze 67 přítomných senátorů.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že změna je ústupkem pojišťovnám a že riziko za nesplacené nároky klientů ponese stát. Senátoři z výboru pro veřejnou správu proto podpořili její myšlenku na vytvoření garančního fondu na úhradu nároků nad sjednané limity, do kterého by přispívaly cestovní kanceláře.

Změna zakotvuje spoluodpovědnost pojišťovny za stanovení správné výše limitu pojistného plnění, odpovědnost za dodržování jeho správné výše je však již zcela jen na cestovní kanceláři. Úprava zohledňuje to, že pojišťovny získávají informace o hospodaření cestovní kanceláře se zpožděním, a nemohou tedy nést odpovědnost za to, jestli je limit pojištění vždy určen tak, aby mohly být nároky klientů cestovní kanceláře v případě jejího úpadku uspokojeny.

Norma i po úpravách stanoví, že cestovní agentury budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Cestovní kanceláře budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů. Budou muset pojišťovnám každý měsíc dodávat údaje o počtu cestujících a prodaných zájezdů, o celkové ceně prodaných zájezdů nebo o výši záloh a tržeb za zájezdy.

Na českém trhu nyní je celkem 942 aktivních pojištěných cestovních kanceláří, které prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard korun.

Internetová anketa Křišťálová lupa jde do finále. Chcete vidět on-line deník Aktuálně.cz na vítězné příčce? Dejte nám svůj hlas zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy