Pojišťovny loni odhalily podvody za 1,2 miliardy korun. Nejčastěji to lidé zkouší s úrazy

ČTK ČTK
2. 2. 2017 16:04
Největší počet pojistných podvodů byl za loňský rok zjištěn u pojištění osob, konkrétně u úrazového pojištění. Celkem pojišťovny prověřily přes 16 tisíc podezřelých pojistných událostí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Pojišťovny loni prověřily 16 043 podezřelých pojistných událostí, ve kterých odhalily pojistné podvody za 1,218 miliardy korun. Počet prověřovaných událostí meziročně stoupl o 1,9 procenta a objem podvodů o 0,8 procenta. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven.

Největší počet pojistných podvodů byl loni odhalen u pojištění osob, kde pojišťovny prověřily 7660 podezřelých událostí. U pojištění vozidel šlo o 5784 pojistných událostí a u pojištění majetku a odpovědnosti 2599 pojistných událostí.

Segmentem, kde se odhaluje největší počet pojistných podvodů z pojištění osob, je úrazové pojištění (73 procent z prověřovaných událostí u pojištění osob). Dále jde o životní pojištění (18 procent) a pojištění nemoci (šest procent).

U pojištění vozidel se těžiště prověřovaných pojistných událostí přesouvá z havarijního pojištění, které mělo 63 procent v roce 2010 a loni 40 procent, na povinné ručení. Jeho podíl vzrostl ze 37 procent v roce 2010 na 60 procent loni.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

 

Právě se děje

Další zprávy