Pojišťovny letos dají na snížení škod v dopravě 670 milionů korun. Většinu dostanou hasiči

ČTK ČTK
23. 5. 2018 12:40
Podle Hasičského záchranného sboru ČR byly za tři roky fungování fondu pořízeny z těchto peněz stovky kusů techniky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Koťátko/Economia

Praha - Letos bude na zahlazení následků dopravních nehod rozděleno mezi příjemce zhruba 670 milionů korun. Největší část dostanou hasičské sbory. Dnes to řekla mluvčí České asociace pojišťoven Monika Bartlová.

Fond zábrany škod vytváří Česká kancelář pojistitelů (ČKP) a jeho účelem je minimalizace škod vznikajících provozem vozidel. Hlavní část fondu tvoří povinné odvody pojišťoven, které loni do fondu odvedly 646 milionů korun, meziročně o téměř 21 milionů korun více.

Všechny tuzemské pojišťovny musí od roku 2014 podle zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla každý rok odvádět do fondu tři procenta ze svého ročního výnosu z povinného ručení. Vedle odvodu pojišťoven tvoří fond příjmy z investic dočasně volných peněz fondu a další příspěvky z ČKP.

Rozdělení peněz z fondu určuje zákon. Více než 410 milionů korun tak letos z fondu dostanou hasičské sbory, včetně dobrovolných hasičů. Podle Hasičského záchranného sboru ČR byly za tři roky fungování fondu pořízeny z těchto peněz stovky kusů techniky, která by měla urychlit a usnadnit záchranu při dopravních nehodách.

Jde například o cisterny, vyprošťovací a zvedací zařízení a speciální zásahovou techniku pro dopravní nehody.

Další peníze z fondu jsou rozdělovány mezi policii, záchranáře a ostatní složky integrovaných záchranných složek. Část peněz dostávají i subjekty zajišťující projekty ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence škod z provozu vozidel.

Počet dopravních nehod v Česku každoročně stoupá. Zatímco v roce 2011 bylo evidováno zhruba 17 tisíc nehod, loni to bylo více než 22 tisíc nehod. Hasiči museli loni vyjet v průměru k 61 dopravním nehodám denně.

Počet usmrcených osob při dopravních nehodách naopak v posledních letech mírně klesá. Loni na českých silnicích zemřelo 502 lidí, což je nejméně od roku 1961.

 

Právě se děje

Další zprávy