Vzniká největší pojišťovna v Česku. Kooperativa spolkne Pojišťovnu České spořitelny

Olga Skalková Olga Skalková
Aktualizováno 14. 12. 2017 13:30
Kooperativu se spojí s další společností spadající pod rakouskou skupinu VIG. Dosud největší tuzemskou pojišťovnou je Česká pojišťovna, o prvenství zřejmě přijde.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Česku vzniká nový lídr pojišťovacího trhu. Rakouská pojišťovací skupina VIG oznámila, že spojí svou nejvýznamnější tuzemskou pojišťovnu Kooperativu s další svou společnosti, Pojišťovnou České spořitelny.

Dosud největší tuzemskou pojišťovnou je Česká pojišťovna. Podle údajů České asociace pojišťoven ke konci třetího čtvrtletí držela podíl 22,3 procenta. Dvojka trhu Kooperativa měla podíl 20,4 procenta a Pojišťovna České spořitelny 5,4 procenta. Pokud se tržní podíly během příštího roku významněji nezmění, Kooperativa se počátkem roku 2019 stane největší pojišťovnou v Česku

Oznámená fúze také znamená, že v Česku zároveň skončí i značka Pojišťovna České spořitelny, která se prvně objevila v roce 1995.

"Pro své aktivity v Česku bude VIG poté využívat pouze značku Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna," potvrzuje mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Česká podnikatelská pojišťovna patří rovněž do rakouské skupiny VIG.

Podle Kani je za tím záměr VIG prosadit se víc v takzvaném bankopojištění, tedy prodeji pojištění prostřednictvím spolupracujících bank. V Česku se tento koncept VIG zatím daří uplatňovat u životního pojištění, a to díky strategické spolupráci mezi VIG a Erste Group, do níž patří Česká spořitelna.

K jejímu uzavření došlo poté, co se Erste Group na počátku krize v roce 2008 rozhodla zbavit svých veškerých pojišťoven v regionu, včetně své Pojišťovny České spořitelny, a prodala ji právě VIG. Výsledkem této transakce byla pak dohoda o strategické spolupráci, v případě Česka se to doposud týkalo právě prodeje životního pojištění Pojišťovny České spořitelny na pobočkách této banky.

Naopak v prodeji svého neživotního pojištění přes banky se VIG u nás výrazně neprosadila a nyní se to snaží dohnat.

"VIG by ráda v prodejní síti České spořitelny víc uplatnila neživotní pojištění Kooperativy. S prodejem majetkového pojištění jsme do nabídky České spořitelny už sice trochu pronikli, ale rádi bychom ho navýšili. Klientům České spořitelny bychom chtěli nabídnout i naše autopojištění," říká mluvčí Kooperativy Káňa.

Tento záměr ale VIG nyní nepůjde tak hladce jako to bylo v případě Pojišťovny České spořitelny. V prodeji neživotního pojištění Česká spořitelna už letos začala spolupracovat s Českou pojišťovnou a kvůli tomu buduje síť poradců na svých pobočkách, kteří budou majetkové pojištění České pojišťovny klientům nabízet.

Pojišťovací makléři zatím hodnotí rozhodnutí VIG opatrně. Podle Ivana Špirakuse, člena prezidia Asociace českých pojišťovacích makléřů podobné fúze už oznámila u svých pojišťoven v dalších zemích.

"V Česku s Kooperativou fúzuje pojišťovna, která své pojištění prodávala nejen přes banku ze skupiny Erste, tak jako to bylo v ostatních zemích. Pojišťovna České spořitelny je úspěšná i v prodeji mimo Českou spořitelnu. Zdá se mi, že jde o důsledek stejného rozhodnutí pro všechny země, aniž by se vzala víc v potaz významná pozice této samostatné pojišťovny v Česku," říká Špirakus.

Pojišťovna České spořitelny je v celkovém pořadí pojišťoven sedmou největší v Česku, v životním pojištění je ale třetí největší za Českou pojišťovnou a Kooperativou. Její tržby za letošní tři čtvrtletí dosáhly bezmála pět miliard korun a tržní podíl v životním pojištění přesáhl 15 procent. Kořeny jejího vzniku sahají do roku 1992. Do roku 2001 fungovala pod názvem Živnostenská pojišťovna než získala svůj současný název.

Fúze ještě podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a České národní banky.

 

Právě se děje

Další zprávy