Podvodů přibylo, pojišťovny jich odhalily za více než miliardu. Lidé si vymýšlejí nehody i úrazy

ČTK ČTK
12. 1. 2017 13:42
Nadále převládají podvody v pojištění aut, výrazně ale roste jejich počet v úrazovém pojištění. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Odhalené pojistné podvody loni opět překročily miliardu korun. U řady pojišťoven šlo o rekordní částku. Vyplývá to z ankety agentury ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nadále sice převládají podvody v pojištění aut, výrazně ale roste jejich počet v úrazovém pojištění. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze.

Allianz loni prověřovala 2658 podezřelých případů a odhalila pojistné podvody za 295 milionů korun, což je o 63 milionů více než předloni. "Podvodná činnost jde napříč národy, pohlavími i profesemi a našim detektivům se každoročně daří odhalovat více podvodů, přestože za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, při způsobené velké škodě dokonce až deset let," uvedl ředitel vyšetřování pojistných podvodů Allianz Ludvík Bohman.

Detektivové České pojišťovny loni odhalili pojistné podvody za 465 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2015 sice jde o nárůst jen o 1,5 milionu korun, ale za posledních pět let objem odhalené podvodné činnosti vzrostl o 126 milionů Kč. Podvodníkům tradičně svědčí anonymita hlavního města, kde byly odhaleny podvody za 205 milionů Kč. "Nadále platí, že nejvíce se podvádí v autopojištění. V poslední době se podvodníci zaměřují také na úrazové pojištění. Dělají to s nadějí, že je pro pojišťovnu složité takový pojistný podvod prokázat. Opak je ale pravdou," dodal ředitel vyšetřování ČP Michael Maierl.

Pojišťovny podle vedoucího bezpečnostního oddělení v Kooperativě Vojtěcha Stavného stále zdokonalují metody pro odhalování pojistných podvodů a spolupracují při jejich řešení. To vede k úspěšnějšímu prokazování podvodů. V roce 2016 specialisté Kooperativy prověřovali přes 1600 podezřelých pojistných událostí a v 1015 případech prokázali podvod. Uchráněná hodnota tak dosáhla 183 milionů korun. Předloni prošetřovali 2000 podezřelých případů, u 1250 prokázali podvod a uchráněná hodnota činila 126 milionů korun.

Z dlouhodobého hlediska se projevil výrazný nárůst pokusů o pojistný podvod v životním, majetkovém, a dokonce také v cestovním pojištění, uvedl Aleš Haisl z České podnikatelské pojišťovny. Stále častěji se setkává s podvodným jednáním při uzavírání životního pojištění s úrazovým připojištěním. "V mnoha případech klienti uvedli záměrně nepravdivé údaje o svém zdravotním stavu, například zatajili předchozí úrazy," doplnil. Podle statistik České podnikatelské pojišťovny za rok 2016 se podvody v životním pojištění podílely na celkovém množství 34 procenty, když v roce 2015 představovaly jen šest procent.

"Podvodníci jsou nepoučitelní. Pojistných podvodů je opět o něco více než před rokem," řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka. Podvody jsou podle něj častější, ale v menším objemu. Prim hrají podvody v pojištění osob, kterých je čtyřikrát více než před rokem, poznamenal.

Na podvodech se stále častěji podílejí lékaři, upozornil náměstek ředitele Pojišťovny České spořitelny František Mareš. Mnohdy jde o celé organizované skupiny, jejichž členové si pojistnými podvody vylepšují své příjmy. Klienti často uvádějí nepravdivé údaje o způsobu nebo datu vzniku úrazu, prodlužují si délku léčení a po pojišťovně požadují větší škodu, než ve skutečnosti byla.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

 

Právě se děje

Další zprávy