Podvodný e-mail se tváří jako pošta. Chce data z počítače

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 11. 2014 14:56
Na Českou poštu se v posledních dvou týdnech obrátilo zhruba 2000 lidí, kteří podvodný e-mail dostali.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Českem proudí další vlna e-mailů, které se vydávají za zprávy o sledování zásilky od České pošty. Proti předchozím pokusům je tento pokus o podvod sofistikovanější. Zprávy pocházejí z adresy v Rusku. Vyplývá to z informací České pošty a antivirové firmy Excello.

Podle mluvčí pošty Marty Selicharové jsou v současnosti zneužívány domény cs-post24.com, cspost24.org nebo cs-post.info. "Druhá vlna phishingu zneužívajícího důvěru lidí ve značku České pošty působí sofistikovaněji a snaží se vyhnout detekci," doplnil technický ředitel Excello.

Podvodné e-maily jsou psány ve formě "Informace o Vaší zásilce", kde klient najde údaje o nedodání zásilky a odkaz pro stažení informací o zásilce, který již vede na podvodnou webovou stránku. Z té se mohou do počítače stáhnout škodlivé programy a poté může dojít ke zneužití citlivých dat.

Na Českou poštu se v posledních dvou týdnech obrátilo zhruba 2000 lidí, kteří podvodný e-mail dostali. "Vyzýváme všechny občany, kteří tyto podvodné e-mailové zprávy obdrží, aby jejich přílohy neotevírali a ihned je smazali," dodala Selicharová.

 

Právě se děje

Další zprávy