7,2 miliardy: Podpora zemědělců se zvýšila o 28 procent

ČTK ČTK
23. 8. 2015 15:20
Státní fond zvýšil podporu zemědělcům. Od loňského roku přispěl o 28 procent více na úroky z úvěru. V rámci nových programů také hodlá dotovat nákupy traktrů a jiných zemědělských strojů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha  - Výše úvěrů s podporou Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) loni vzrostla o 28 procent na 7,2 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy fondu, kterou v tomto týdnu schválila vláda. Zemědělci podali 4036 žádostí, fond jich schválil 3865. V loňském roce fond skutečně vyplatil 531,4 milionu korun a přislíbil podporu dalších 549 milionů korun.

Oproti roku 2013 se tak snížil objem vyplacených podpor o 14 procent, podle zprávy je důvodem i ukončení vyplácení krátkodobých krizových podpor z minulých let. Ministerstvo loni fondu poslalo 1,2 miliardy korun, fond z nich vyčerpal 861,5 milionu korun.

V letošním roce spouští fond devět nových programů, kterými bude například dotovat úroky z investičních úvěrů na nákup lesnických traktorů, dřevařských lanovek či na stroje na přípravu půdy ve školkách.

Na nové programy plánuje fond vynaložit 550 milionů korun. Z této částky 200 milionů korun půjde do lesnictví a zpracování dřeva a 50 milionů korun do projektů v sociálním zemědělství, třeba na rozvoj zaměstnávání zdravotně postižených na farmách. Celkem by měl letos podpořit PGRLF rozvoj dvěma miliardami korun, příjemci budou moci být i obce.

Od roku 1994 do závěru loňského roku fond celkem podpořil úvěry zemědělců za 158 miliard korun se schválenými garancemi za 34 miliard korun. Výše přislíbených podpor přesáhla 24 miliard, z čehož již 22,5 miliardy bylo vyplaceno. Důvodem založení fondu v roce 1993 byla potřeba pomoci českým zemědělcům a potravinářům získávat peníze pro investice do modernizace a intenzifikace výroby. Fond je akciovou společností jehož jediným akcionářem je ministerstvo zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy