Podnikatelem století je dle průmyslníků Baťa. V první desítce je jen jedna žena

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 10. 2018 17:18
Do první desítky se nedostal žádný zástupce novodobého československého a českého podnikání po konci komunistického režimu v listopadu 1989.
Tomáš Baťa.
Tomáš Baťa. | Foto: Paměť národa

Praha - Podnikatelem století se stal na základě hlasování podnikatelů zakladatel mezinárodního obuvnického impéria Tomáš Baťa. Jako druhý se umístil zakladatel továrny Škoda v Plzni Emil Škoda a jako třetí vynálezce František Křižík. Vyplývá to z výsledků, které dnes vyhlásila Hospodářská komora, jež anketu zorganizovala.

Do první desítky se nedostal žádný zástupce novodobého československého a českého podnikání po konci komunistického režimu v listopadu 1989.

"Baťa značně předběhl svou dobu. Proslul nejen originálními metodami řízení, výroby a obchodu, ale i třeba tím, že vytvořil dílny a oddělení, v nichž zaměstnanci mohli přispívat svými nápady a ovlivnit svůj vlastní výdělek úsilím o vyšší ziskovost oddělení. Své zaměstnance vzdělával, proměnil Zlín, a díky značce Baťa se významně podílel na rozšíření dobrého renomé československých výrobků do celého světa, na kterém dnes Češi i Slováci stále mohou v zahraničí stavět," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Působení všech podnikatelů na prvních deseti místech žebříčku spadá do doby první republiky, nebo Rakouska-Uherska. Téměř všichni podnikatelé z první desítky zemřeli ještě před nástupem komunistické totality. Pouze módní návrhářka Hana Podolská žila ještě ve druhé polovině 20. století, kdy již ale nemohla podnikat a její podnik byl znárodněn komunisty.

Část oceněných zemřela před více než 100 lety, jako například Emil Škoda. U nich komora ocenila, že jimi založené firmy své zakladatele přetrvaly a mnohdy fungují v nějaké formě dodnes. 

Na prvních deseti místech se v hlasování umístili také výrobci kol, motocyklů a aut Václav Klement s Václavem Laurinem, průmyslník Emil Kolben, zakladatel výrobce klavírů Petrof Antonín Petrof, architekt a stavebník Josef Hlávka, pilot a letecký konstruktér Jan Kašpar a slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Výsledky ankety Hospodářské komory Podnikatel století:

Pořadí Podnikatel
1 Tomáš Baťa
2 Emil Škoda
3 František Křižík
4 Václav Klement & Václav Laurin
5 Emil Kolben
6 Antonín Petrof
7 Josef Hlávka
8 Hana Podolská
9 Jan Kašpar
10 Dušan Jurkovič

Podnikatele století dnes vyhlásil v Senátu prezident komory Vladimír Dlouhý u příležitosti slavnostního setkání ke 100 letům od založení Československa, těsné česko-slovenské hospodářské spolupráce a čtvrt století styků mezi Hospodářskou komorou ČR a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou.

Dlouhý uvedl, že komora nominovala 16 podnikatelů. Následně se obrátila na všech 15 000 členů, aby o podnikateli hlasovali. "Dostali jsme zhruba tisícovku odpovědí. Ta síla meziválečných podnikatelů tam výrazně převážila," doplnil.

Zároveň dnes na akci udělila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) oborové medaile. Získal ji předseda zahraniční sekce Hospodářské komory a obchodní ředitel firmy Transcon Ilja Mazánek a majitel výrobce kancelářského nábytku Hon Václav Hon.

100 let CZ byznysu | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy