Nový Podnikatel roku je z Pelhřimova. Rozhodl jediný hlas

ČTK ČTK
27. 2. 2018 22:44
Ředitel a majitel společnosti Agrostroj Pelhřimov Lubomír Stoklásek získal ocenění EY Podnikatel roku.
Podnikatelem roku se stal Lubomír Stoklásek (druhý zprava).
Podnikatelem roku se stal Lubomír Stoklásek (druhý zprava). | Foto: EY Podnikatel roku

Praha - Vítězem ocenění EY Podnikatel roku se za loňský rok stal generální ředitel a majitel společnosti Agrostroj Pelhřimov Lubomír Stoklásek. Titul technologického podnikatele získali majitelé společnosti JHV - Engineering Jaromír a Jan Hvížďalovi a titul začínajícího podnikatele obdržel Oliver Dlouhý ze společnosti Kiwi.com. Dlouhému v historicky nejdramatičtějším hlasování poroty uniklo celkové vítězství o jediný hlas.

Letos podruhé v historii soutěže byla udělena Cena České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění. Jejím držitelem se stal zakladatel a majitel společnosti WIKY Josef Kouřil.

Trofej EY společensky prospěšného podnikatele roku 2017 si odnesl zakladatel a jednatel společnosti Rekola Bikesharing Vít Ježek. Soutěž o nejlepší podnikatelský příběh 2017 vyhrála majitelka a jednatelka společnosti unuodesign Petra Plemlová.

Stoklásek začal podnikat v roce 1992 a nyní je majitelem pěti firem. Do Agrostroje Pelhřimov, jedné z nejstarších strojírenských firem v Evropě vyrábějících zemědělskou techniku, zásadně vstoupil v roce 1997, kdy vyhrál výběrové řízení na odkup majoritního podílu. Pod jeho vedením prošla firma restrukturalizací, obrat se znásobil o stovky procent. Agrostroj dodává do 36 závodů po celém světě. Skupina Agrostroj zaměstnává okolo 2600 lidí a předloni měla obrat 4,62 miliardy Kč.

Porota se při rozhodování řídila mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kritéria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Nejlepší podnikatel ČR bude reprezentovat zemi na celosvětovém finále soutěže v polovině června v Monaku a bojovat o titul EY Světový podnikatel roku.

Ocenění podnikatel roku je letos udělováno po osmnácté. Loňským vítězem se stal spolumajitel společnosti Tescoma Petr Chmela. Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná v téměř 60 zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy