Lidé zaplavili první český autobankomat penězi. Nečekali jsme to, reaguje banka

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 13. 9. 2018 17:24
Komerční banka je poměrem vkladů, který převažuje na výběry, překvapena.
Drive-up bankomat.
Drive-up bankomat. | Foto: Unipetrol.

Praha - 5:4 ve prospěch vkladů. Zhruba taková je statistika provozu prvního "drive-up" bankomatu pro řidiče, který spustila Komerční banka ve spolupráci s Benzinou letos v červenci na čerpací stanici v Argentinské ulici v Praze. Za dva měsíce provozu do něj řidiči vložili téměř 10 milionů Kč, výběry přesáhly osm milionů korun.

Pro Komerční banku to sice není jediné místo, kde by vklady převyšovaly výběry - největší převis ve prospěch vkladů registruje například v Českých Budějovicích (pobočka Krajinská 15), Ostravě (Nádražní 12) či Kutné Hoře (Tylova 390) - přesto je čerstvým zjištěním velmi překvapena. 

"Statistické údaje o využívání jediného drive-up bankomatu pro nás byly skutečně nečekané. Po bližším prozkoumání údajů jsme došli k závěru, že tento bankomat využívají ve velké míře podnikatelé, pro které je pohodlné nasednout s denní tržbou do auta a cestou domů ji jednoduše a hlavně bezpečně vložit do drive-up bankomatu," uvedla Jana Švábenská, výkonná ředitelka pro Transakční a platební služby KB.

Výhodou bankomatu je stejně jako u rychlého občerstvení pohodlný výběr nebo vklad přímo ze staženého okénka auta. Benzina souhlasila s umístěním stroje přímo mezi stojany s benzinem a naftou proto, aby si u svých zákazníku vybudovala image firmy, která investuje do inovací a získala tak jejich přízeň.  

"Zavedli jsme wi-fi zóny s možností dobít si telefony či počítače a připravujeme mobilní platformu, jejíž první částí je aplikace Mycí digi linka. Jsme rádi, že řidiči v krátké době přijali i další naši novinku, kterou je možnost vybírat či vkládat na našich čerpacích stanicích hotovost přímo ze sedadla svého vozu," reagoval na čísla banky Tomasz Wiatrak, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za maloobchod.

Foto: UNIPETROl RPA

Speciální bankomat určený pro motoristy je výškově upraven pro pohodlné ovládání z okénka automobilu, a to i v případě SUV nebo dodávek. Tento bankomat Komerční banky je v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Ještě letos plánuje Benzina instalovat další bankomat také v Hradci Králové.

Drive-up bankomat.
Drive-up bankomat. | Foto: Unipetrol.

Síť bankomatů Komerční banky je se 762 přístroji třetí největší v Česku. V počtu vkladových bankomatů (295) je pak banka na prvním místě. Každý den si z ní její klienti vyberou v průměru 343 milionů korun. Za stejnou dobu do nich vloží přes 106 milionů korun. Každý měsíc zaznamenají bankomaty 2,2 milionu výběrů hotovosti.

Lidé si u bankomatů Komerční banky peníze mnohem častěji vybírají (83 %), než je do nich ukládají (17 %). Když si jdou zákazníci úspory vybrat, jdou si do automatu průměrně pro částku pět tisíc korun, když peníze naopak ukládají, mají u sebe připraveno 21 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy